Zábavné rodinné aktivity

Leto ponúka dostatok času aj na rodinné stretnutia a spoločnú zábavu.
Leto ponúka dostatok času aj na rodinné stretnutia a spoločnú zábavu. / Foto: Bigstock

Leto ponúka priestor aj na spoločné rodinné stretnutia. Ako čo najlepšie využiť spoločne prežitý čas dospelých a detí? Ponúkame vám niekoľko aktivít.

 

Nie je nič lepšie ako rodinná oslava alebo stretnutie, pri ktorom sa stretávajú takmer všetci členovia rodiny. Keď sú deti ešte malé, niekedy môže byť ťažké vymyslieť aktivity, ktoré nebudú baviť len deti, ale aj zvyšok rodiny. Pozrime sa na niekoľko aktivít, ktoré si dokážu spolu užiť deti aj dospelí.

 

Urobte si výstavu starých fotografií

Ešte pred príchodom všetkých členov rodiny, niekoľko dní vopred, urobte nástenku so starými fotografiami členov rodiny, a to súčasných, ale i nežijúcich. Tieto fotografie by nemali slúžiť len na prezeranie, ale tí členovia rodiny, ktorí si na ľudí a udalosti spomínajú, môžu porozprávať krátky príbeh o tom, čo vidia na fotografii. Vďaka tejto aktivite si dospelí zaspomínajú na to, čo už bolo a deti sa zoznámia s niektorými udalosťami, ktoré sa v minulosti v rámci rodiny uskutočnili.

 

Rozprávanie príbehov pri rodinnom táboráku

Keď zapadne slnko a vy si urobíte táborák, pre deti nastane zázračná chvíľa. Kombinácia tmy a ohňa navodzuje v nich napätie a radosť zároveň. Keď sa upokoja a zvyknú si na oheň, môžete sa pustiť do rozprávania rôznych príbehov. V takejto atmosfére deti najviac zaujímajú napínavé historky a odhalené rodinné tajomstvá, o ktorých ešte nepočuli. A nezabudnite deti zapojiť do prípravy ohniska.

 

Zaspievajte si spolu

Či už pri ohni alebo bez neho, môžete si spoločne zaspievať. Aby spievanie malo spád, vopred si vytlačte texty piesní a pripravte si tiež hudobné nástroje. Ak v rodine nikto nehrá na hudobný nástroj, môžete využiť napríklad Orffove hudobné nástroje. Ich výhodou je to, že obsahujú väčšie množstvo nástrojov, teda rôzne bubienky, paličky, triangle... Vďaka tomu sa do hrania môže zapojiť viac členov rodiny. Spev doprevádzaný týmito jednoduchými nástrojmi dokáže vyčariť v každej rodine dobrú náladu. Deti sa takýmto spôsobom môžu naučiť veľa rôznych pesničiek. Môžete si vymyslieť aj  vlastnú rodinnú hymnu. Môžete sa nahrávať na mobil a fotiť. Vytvoríte si tak pekné spomienky.

 

Naučte deti starý rodinný recept

Takmer každá rodina má svoje obľúbené jedlo. Niekedy je to rodinný koláč, guláš, kapustnica alebo čokoľvek iné. Ak potrebujete na rodinnom stretnutí zabaviť deti, môžete to urobiť aj tak, že ich zapojíte do prípravy nejakého jedla. Ak sa to len trochu dá, každému dieťaťu určte nejakú konkrétnu úlohu. Aj keď ju neurobia na sto percent, nevadí. Tu ide predsa o niečo úplne iné. Ide hlavne o spoločne strávený čas prežitý v radosti a v dobrej nálade.

 

Spoločná stanovačka

Aj keď ste sa stretli na chate, neváhajte a postavte pred chatou stany. Prežite jednu noc s deťmi v stanoch. Budú sa veľmi tešiť. A nezabudnite ich zapojiť do stavania stanov. Všetko, čo sa raz naučia, sa im môže v živote zísť.

 

Stoličkový tanec

Pripravte svoju rodinu na klasickú hru stoličkového tanca. Pri tejto zábavnej hre budete potrebovať len stoličky, ktorých bude vždy o jednu menej ako hráčov. Stačí si už len vybrať hudbu a môžete sa hrať. Kto zostane stáť, vypadáva z hry.

 

Kartové a stolové hry

Leto predstavuje aj ideálny čas na oprášenie všetkých tých stolových a kartových hier, ktoré vaše deti dostali ako darčeky k narodeninám či k Vianociam. Zhromaždite celú svoju rodinu a využite tieto zábavné aktivity na zblíženie a zábavu. Pri týchto hrách sa deti zabavia a tiež sa veľa naučia.

 

Preťahovanie lanom

Rozdeľte sa na dve skupiny tak, aby boli vaše sily rovnomerne rozložené a môžete sa začať hrať.

 

Pozorujte hviezdy

Pozorujte spolu hviezdy. Ak je chladnejšie,  poriadne sa oblečte, pripravte si do termosky teplý nápoj a vyberte sa von na čerstvý vzduch. Môžete si aj ľahnúť na karimatky a môže sa začať spoločný rozhovor o hviezdach. Okrem hviezd na oblohe možno spozorujete aj ďalšie veci. Pre deti je to vždy veľmi  napínavé.

 

Rodinná diskotéka

Nastavte si na veľkú obrazovku záznam z koncertu vašej obľúbenej kapely, odstráňte zbytočný nábytok a zhasnite svetlá. Môžete tancovať aj vonku na terase alebo na lúke. Každý podľa svojich možností. Striedavo si púšťajte súčasné hity a tie staršie, ktoré v mladosti počúvali rodičia a starí rodičia. Okrem toho, že sa zabavíte, deti sa nenásilne zoznámia aj s pesničkami, ktoré počúvala staršia generácia, keď bola v ich veku.

 

Ruky – nohy

Táto hra najviac pripomína Twister. Ak ho nemáte a chcete sa hýbať, vyskúšajte niečo podobné. Stačí si na papiere veľkosti A4 vytlačiť alebo obkresliť ruky a nohy (ľavá aj pravá) a potom ich poukladať do radu tak, aby boli vedľa seba vždy len tri z nich. Skáče vždy iba jeden hráč, ostatní ho povzbudzujú. Skočiť musí na predvolené políčka podľa predlohy a na jeden skok. Ak sa mu to nepodarí, ide znovu na štart.

 

Ako sa lepšie spoznať?

Vymyslite si spoločne s deťmi čo najviac otázok zameraných na zistenie informácií o nich a o vás. Otázky skryte napríklad do klobúka. Herný plán si môžete nakresliť alebo použiť z inej hry. Pomocou kocky sa budete posúvať a pritom ťahať otázky. Môžu to byť napríklad tieto otázky:

Ako by mal vyzerať tvoj dokonalý deň?

Aké sny sa ti snívajú najčastejšie?

Aký je tvoj najväčší sen?

Kým by si chcel byť, ak by si bol slávny a prečo?

Aký najkrajší darček si v živote dostal?

Aký darček by si chcel dostať?

Ktorú krajinu by si cchel navštíviť?

Čo by ti urobilo najväčšiu radosť?

Kedy si bol najšťastnejší?

 

Cieľom aktivity nebude iba dostať sa do cieľa, ale najmä vzájomne sa spoznať, veľa sa o sebe dozvedieť a veľa sa smiať.

Zdieľať na facebooku