Projekt ZÁCHRANA SOM JA - do konca registrácie ostáva už len pár dní

Projekt ZÁCHRANA SOM JA vzdeláva žiakov základných škôl v oblasti prvej pomoci, záchrany života a prevencie pred úrazmi.
Projekt ZÁCHRANA SOM JA vzdeláva žiakov základných škôl v oblasti prvej pomoci, záchrany života a prevencie pred úrazmi. / Foto: Falck

Bratislava, 9. október 2018 – Viac ako 7 500 detí, takmer 1 000 učiteľov a 50 automatických externých defibrilátorov. To je len pár čísiel, ktoré popisujú prvý ročník projektu ZÁCHRANA SOM JA. Cieľom druhého ročníka je tieto čísla zdvojnásobiť. Učitelia majú na registráciu už len pár dní.

 

Projekt ZÁCHRANA SOM JA vzdeláva žiakov základných škôl v oblasti prvej pomoci, záchrany života a prevencie pred úrazmi. A to praktickou formou, aby deti vedeli zareagovať, keď sa niekomu z ich okolia niečo stane, zavolať pomoc, ale aby si dokázali aj poradiť s niektorými typmi úrazov. Do škôl ho prináša nezisková organizácia Falck a Nadácia Allianz.

 

Registrácia končí v polovici októbra

Ku koncu septembra sa do projektu zaregistrovalo už takmer 200 tried zo škôl z celého Slovenska. Učitelia prvého stupňa môžu svoje triedy registrovať až do 12. októbra, pričom posledné projekty musia byť doručené najneskôr v utorok 16. októbra 2018. Porota z nich vyberie 50 najlepších tried, ktoré opäť získajú kurz prvej pomoci pre celý prvý stupeň, akreditovaný kurz prvej pomoci pre učiteľov, automatický externý defibrilátor a školský výlet.

 

Viac o projekte ZÁCHRANA SOM JA 2

Cieľom projektu je vrátiť tému prvej pomoci na základné školy. Vzdelávať žiakov v oblasti prvej pomoci, záchrany života a prevencie pred úrazmi. Ide o projekt, ktorý je vstupnou bránou k šíreniu osvety v tejto oblasti a návratom k jednoduchým, ale veľmi dôležitým krokom prvej pomoci, ale aj základným morálnym hodnotám – pomáhať je ľudské. Nosným pilierom projektu je súťaž s tematikou prvej pomoci, záchrany života, prevencie pred úrazmi a bezpečnosti na cestách. Do súťaže sa môžu prihlásiť všetky triedy 1. stupňa ZŠ. Stačí, keď napíšu príbeh podľa indícií súťaže a zaregistrujú ho do 12.10.2018 na stránke súťaže www.zachranasomja.sk.

 

50 víťazných škôl získa:

1x automatický externý defibrilátor

1x certifikovaný kurz prvej pomoci pre učiteľov

1x zážitkový kurz prvej pomoci pre celý prvý stupeň so záchranármi a sanitkou

3 najlepšie triedy navyše vyhrajú školský výlet

 

Čo je automatický externý defibrilátor?

AED je prístroj, ktorý zachraňuje ľudské životy. Po celom svete každý deň náhle zomrie až 2 000 ľudí. Pritom až v 80 % je príčinou porucha srdcového rytmu, ktorá je liečiteľná elektrickým výbojom (defibrilácia). A to je práve ten čas, kedy je možné zachrániť ľudský život automatickým externým defibrilátorom. Ten sám vyhodnotí stav človeka a podľa toho výboj buď uskutoční, alebo nie, pričom pokyny pre používateľa vydáva v slovenskom jazyku. Zachrániť život s ním tak dokáže aj laik.

 

Čítajte viac o téme: Súťaž
Zdieľať na facebooku