6 osobných príbehov z online terapie ukazuje, že cítiť sa lepšie je možné

Online terapie ponúka aj platforma Hedepy.
Online terapie ponúka aj platforma Hedepy. / Foto: Pexels

10. október je Svetový deň duševného zdravia. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o otázkach duševného zdravia, edukovať a odbúravať stigmy a predsudky voči ľuďom s duševnými ochoreniami. Pri tejto príležitosti platforma Hedepy priblížila 6 reálnych príbehov klientov online terapie. 

 

Anonymné príbehy mapujú cestu šiestich klientov - piatich žien a jedného muža. Od toho, ako sa cítili pred prvým online sedením, čo sa im v ten moment preháňalo hlavou, cez tému, s ktorou za terapeutom išli, až po to, ako im online terapia, alternatíva sedenie tvárou v tvár, pomohla. "Z našich skúseností vieme, že tieto príbehy majú veľkú silu. Môžu inšpirovať čitateľov, ktorí sa nachádzajú v podobných situáciách, aby sami požiadali i o pomoc, a mohli sa cítiť lepšie. Tým prispievajú k poslaniu Svetového dňa duševného zdravia," vysvetľuje kontext vzniku tejto série príbehov pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia Lukáš Krčil, jeden zo zakladateľov online terapie Hedepy.

 

Prvý príbeh: Môj život je ako jazda temnou krajinou

Žena, Hl. mesto Praha 

Mala som veľké obavy, pretože mám negatívnu skúsenosť s neprofesionálnou terapeutkou zo štátneho sektora, ktorá nad sebou nemala vôbec žiadnu supervíziu. Potrebovala som sa vyrozprávať a mať možnosť sa na chvíľu o niekoho oprieť. Nemala som mamu. Trpela tzv. Organickým psychosyndrómom, lenže to mi ako malému dieťaťu nikto nevysvetlil. Nebola to emočne vrelá a milujúci mamička, ktorú som toľko potrebovala. Nevzniklo medzi nami žiadne citové puto. Zomrela na karcinóm prsníka, keď som mala štrnásť. Často som sa o ňu musela počas dospievania starať, pretože otec situáciu nezvládol a mal problémy s alkoholom. Často na nás útočil nielen slovne, ale aj nás obe bil.

V šiestich rokoch ma začal sexuálne zneužívať príbuzný. Ako dieťa ma zvykol strážiť. Znásilňoval ma pravidelne niekoľko rokov. Navyše to nebol jediný človek, ktorý ma takto napadol. Zažila som tiež šikanu v školskom kolektíve. Pritom som bola tiché dieťa a bezproblémové dieťa. Dobre som sa učila. Ako dospievajúce dievča a neskôr aj ako mladá žena som sa pokúsila niekoľkokrát o samovraždu. Budem mať štyridsať rokov. Som pätnásť rokov vydatá a mám dcéru, ktorej bol diagnostikovaný Aspergerov syndróm. Starostlivosť o dcéru je náročná a extrémne vysiľujúca. Napriek tomu ju milujem. Matky takto postihnutých detí vraj čelia takým dávkam stresu ako vojaci vo vojnovom konflikte. Čo môžem potvrdiť. Stále zápasím s ťažkosťami, ktoré sa týkajú mojej minulosti. Strach z dotykov, nočné mory, ťažkosti s nespavosťou, úzkosti, depresie, pocity viny a osamelosti, túžba nebyť a nežiť. Nie som v poriadku ani po zdravotnej stránke. Je toho na mňa priveľa. Môj život je mnohokrát ako jazda temnou a desivou krajinou. Vďaka terapeutke Lenke v tom ale nie som sama. Snažím sa cez ňu získať dôveru vo svet a druhých ľudí, ktorá mi bola v detstve odopretá. Stretnutie s terapeutkou mi zachránilo život. Z môjho pohľadu je online terapia veľmi dobrým riešením pre ľudí, ktorí prešli podobne ťažkými zážitkami. Pri osobnom stretnutí by som sa nikdy toľko neotvorila. Väčšinu sedení mávam dokonca vypnutú kameru, pretože tak mám pocit väčšieho bezpečia.

 

Príbeh druhý: Plakala som, ale nevedela som prečo

Žena, Hl. mesto Praha

Plakala som v rôznych situáciách. Aj keď sa nič zlé nedialo. Nejakú dobu som na svojom duševnom zdraví už pracovala. Prišlo mi, že mám stále niečo nespracované, čo ani sama neviem pomenovať. A nemám s kým o tom hovoriť. Čakala som, že u terapeuta budem so svojimi stavmi a problémami v bezpečí. A napríklad prídem aj na meno príčinám mojich problémov. Nevedela som, čo je so mnou zle. Tak som si vybrala, keď mi náhodou vyskočila ponuka na online terapiu, terapeutku, ktorej zameranie mi prišlo vhodné pre mňa a mohli by mi rozumieť. V rámci obmedzení korony mi prišla online terapia ako na zavolanie a nechcelo sa mi komplikovane hľadať terapeuta osobne na rôznych miestach. Kto vlastne vie kde. Vďaka korone som mala viac skúseností s videohovormi a prišlo mi, že by to mohlo fungovať aj s terapiou. Pani mi nádherne sadla a cítila som sa s ňou skvele. Osobný kontakt má niečo do seba, ale na druhú stranu mi vyhovovalo skryť sa pred kamerou, keby som veľa plakala, alebo sa chcela odmlčať ... a tak, asi chápete.

 

Príbeh tretí: Cítila som sa odtrhnutá od sveta 

Žena, Jihomoravský kraj

Pred terapiou som sa cítila mizerne, sužovala ma depresia, únava a úzkosť. Popravde ma ani nenapadlo, že by terapia bola to hlavné, čo mi pomôže najviac. Teraz už to viem. Psychiater, medikácia - to všetko bola len malá barlička, ktorá mi dodala energiu začať na sebe pracovať. Terapia je veľký krok v mojej liečbe, ten kto sa do nej pustí je podľa mňa hrdina - nie každý dokáže otvárať bolestivé veci a skúšať ich preprogramovať. Začala som terapiu približne štvrť roka potom, čo ma začala trápiť depresia. K tej sa pridali úzkosti, agorafóbia, derealizácia, panické ataky. Bála som sa chodiť von, nemohla sa starať o dcéru. Celé dni som ležala kvôli silnej únave a plakala. Najhoršie bola derealizácia - odtrhnutie od okolia. Od rána do včera som sa cítila ako vo sne, dokonale neprežité dni. Psychiater mi odporučil kognitívno behaviorálnu terapiu. Našla som si teda terapeutku, ktorá pracuje týmto štýlom. Musím povedať, že postup, akým bolo liečenie vedené, bol presne taký, aký som potrebovala. Po niekoľkých sedeniach som začala odbúravať ťažkosti, niečo trvalo dlhšie, niečo išlo preč rýchlo. Po roku terapie sa cítim dobre. Občas ma niečo potrápi, ale už viem vďaka terapii, ako s tým pracovať a nebojím sa toho. Pre mňa bol videohovor ideálny, vzhľadom k tomu, že som sa bála chodiť von. Postupom času som si hovorila, že osobný kontakt by bol trochu lepší z pohľadu na súkromie. Doma, hoci som väčšinou bola sama, som mala pocit, že ma niekto počúva. Ale pani terapeutka pre mňa urobila veľa a ja cítim, že ju meniť nechcem, takže to nehodlám meniť.

 

Príbeh štvrtý: Nebyť videohovoru, nestretli by sme sa 

Žena, Jihomoravský kraj 

Vyhľadala som pani terapeutku pri zdravotných problémoch, ktoré sa mi zdali bezvýchodiskové. Bola som naštvaná, rozčarovaná, roztržitá. Od terapie som čakala upokojenie a že sa budem môcť niekomu nestrannému zveriť. Online terapia mi pomohla vo vtedajšej situácii. Dostali sme sa aj k problémom, ktoré nesúviseli s týmto konkrétnym zdravotným problémom a pomohla mi utriediť si myšlienky a tiež niečo z mojej minulosti prehodnotiť. Bola som rada, že som ušetrila čas za cestu. Pani terapeutka je navyše z inej strany republiky ako ja a nebyť videohovoru, nikdy by sme sa nestretli. A ja by som nedostala túto pomoc. 

 

Príbeh piaty: Necítili sme sa komfortne vo vzťahu

Žena, Hl. mesto Praha 

Cítila som trochu stud, že nie som schopná si so svojimi problémami poradiť sama, v našom vzťahu. Avšak som to brala ako príležitosť poznať názor niekoho nezaujatého a tak trochu som v tom videla nádej na "lepšie zajtrajšky". Už nejaký čas sme sa s partnerom cítili nekomfortné v našom partnerstve. Po niekoľkých mesiacoch trápenia sa, večerných debát, plače a zúfalstva, som sa rozhodla, že potrebujem so všetkými tými otázkami pomôcť. Preto som dala na odporúčanie známych a skúsila Hedepy. Vybrala som si terapeuta podľa skúseností a pocitov z fotky. A som rada, že som tak urobila! Bála som sa, že tak osobné veci budem s niekým preberať bezkontaktne. Ale vlastne mi to pomohlo sa viac uvoľniť. Navyše to pre mňa bola ohromná úspora času!

 

Príbeh piaty: Necítili sme sa komfortne vo vzťahu 

Žena, Hl. mesto Praha 

Cítila som trochu hanbu, že nie som schopná si so svojimi problémami poradiť sama v našom vzťahu. Avšak brala som to ako príležitosť poznať názor niekoho nezaujatého a tak trochu som v tom videla nádej na "lepšie zajtrajšky". Už nejaký čas sme sa s partnerom cítili nekomfortne v našom partnerstve. Po niekoľkých mesiacoch trápenia sa, večerných debát, plačov a zúfalstva, som sa rozhodla, že potrebujem so všetkými tými otázkami pomôcť. Preto som dala na odporúčanie známych a skúsila Hedepy. Vybrala som si terapeuta podľa skúseností a pocitov z fotky. A som rada, že som tak urobila! Bála som sa, že tak osobné veci budem s niekým preberať bezkontaktne. Ale vlastne mi to pomohlo sa viac uvoľniť. Navyše to pre mňa bola ohromná úspora času!

 

Príbeh šiesty: Online terapia ma prekvapila 

Muž, Hl. mesto Praha 

Už som raz terapiu zažil, veľmi mi pomohla. Keďže bola ale pandémia v plnom prúde, tak som nemohol mať terapiu "face to face". Bolo nutné pristúpiť k online verzii, z čoho som bol trochu rozpačitý. Prechádzal som si po psychickej stránke radom problémov. A do toho sa pridali i problémy zdravotné, čo ma dorážalo. Dostával som sa do úzkostných stavov. Terapia pomohla veľmi rýchlo a treba povedať, že nad moje očakávania. Zdá sa mi, že osobne by terapia bola lepšia a viac osobná. Napriek tomu ma terapeut veľmi prekvapil. Dokázal ma odhadnúť aj takto na diaľku a pomôcť mi. 

 

Hedepy dosiahlo míľnik 10 000 sedení online 

Online terapia Hedepy začala poskytovať psychoterapiu cez videohovor v auguste 2020. V tomto týždni služba zároveň oznámila, že skrze nej prebehlo už viac než 10 000 online sedení klientov s psychoterapeutov v Českej republike a na Slovensku. Online terapia ako alternatívna forma pomoci sa v počiatkoch stretávala s nedôverou klientov i terapeutov. Vedecké štúdie ale dokazujú, že online terapia funguje rovnako efektívne ako sedenie tvárou v tvár. Počet sedení online terapia Hedepy toto potvrdzuje.

Zdieľať na facebooku