Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: DIEŤA LEV (22.7. - 22.8.)

Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: DIEŤA LEV (22.7. - 22.8.)
Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: DIEŤA LEV (22.7. - 22.8.) / Foto: Bigstock

Koniec júla a začiatok augusta patrí dominantným Levom. Ich sebavedomie bude neprehliadnuteľné, kdekoľvek sa ocitnú.

 

DIEŤA LEV (22.7. - 22.8.)

Typický malý Lev je slnečné dieťa, hravé, usmiate a veselé ... keď mu robíte po vôli. V opačnom prípade sa z ničoho nič v jeho očiach objavia búrkové oblaky a začne burácať hrom alebo ublížene ustúpi. Zistíte to rýchlo, niekedy už v pôrodnici.

Existujú dva typy Levov. Jedni sú extroverti, veselí, ústretoví, štedrí a srdeční, hoci občas prehnane ctižiadostiví. Druhí sú tichší, naoko takmer zakríknutí. Týchto bojazlivých Levov pravdepodobne príliš dominantní rodičia v detstve zranili. Tajne túžia po moci a potlesku ako ostatní, no ak ho dlhšiu dobu nezažijú, vynútia si pozornosť v zlom čase od nesprávnych ľudí. Najväčšou chybou je potláčať ich ego príliš dlhú dobu.

 

Tipy na výchovu

Levíčatá pôsobia až príliš sebaisto, čo rodičov môže zvádzať k tomu, aby im sebavedomie trošku podkopávali. Pozor, je to chyba. Môžete im tak pôsobiť hlboké jazvy na duši.

Bežne sa stretnete napríklad s tým, že váš malý Lev bude rozkazovať druhým deťom na ihrisku, z čoho nebudú nadšené najmä mamy týchto detí. Nikdy však nekarhajte a nepoučujte svojho potomka pred ostatnými. Veľká pýcha Levov prudko reaguje na útok na vlastnú márnivosť, špeciálne na verejnosti. Radšej podporujte prirodzené vedúce vlohy svojich maličkých, ale zároveň ich učte, že každé dieťa príde na rad, lebo tak je to fér.

Chlapci a dievčatá sa radi predvádzajú. Malý Lev sa stavia na hlavu alebo chodí po úzkom múriku, aby prilákal pozornosť dievčat. Šikovní rodičia zavčasu vysvetlia deťom, že takéto predvádzanie nie je dôstojné. Dôstojnosť je totiž pre Levov kľúčová. Vrodený zmysel pre kráľovské maniere uvidíte už pri bábätkách. Vyzerajú, akoby boli pánmi všetkého, čo skúmajú. Kvôli nim vznikol pojem „jeho výsosť dieťa“. Rýchlo ovládnu celý hrad a omotajú si okolo prštekov mamu, tatka i celé príbuzenstvo. Je predsa úplne prirodzené, že im zbožňujúce okolie skladá poklony, a tak vľúdne prijímajú všetky dary a lichôtky. Teší ich pozornosť cudzích ľudí, ktorí sa nad nimi rozplývajú.

Očakávajte, že toto dieťatko bude bezohľadnejšie, aktívnejšie a bude viac riskovať než jeho vrstovníci. Potom budú nasledovať periodické obdobia levej lenivosti, kedy ho uvidíte polihovať doma, zatvoreného v izbe. S vami prehovorí, len aby ste ho mohli obsluhovať. Hneď mu vysvetlite, že sluhu z vás nespraví. Ak rozmaznáte Leva, môže sa stať skutočným tyranom. Pokiaľ ho však naučíte, že rešpekt získa len ak sám bude rešpektovať druhých, zažijete s ním veľa zábavy.

 

Tipy do školy

Školáci v znamení Leva radi poučujú a vysvetľujú ostatným. Nič ich nepoteší viac, než možnosť zastúpiť učiteľa, keď odíde z triedy. Vtedy sa dostanú do stredu pozornosti a udržia v triede vzorný poriadok.

Ak sa im chce, vedia sa rýchlo a ľahko učiť. Sú inteligentní, ale môžu byť leniví. Vtedy radšej ľahko prekĺznu školou a spoliehajú sa na svoje slnečné čaro. Ich komplimenty a úsmevy oslnia aj skúsených učiteľov a často dostanú lepšie známky, než si v skutočnosti zaslúžia. Najľahší spôsob, ako ich donútiť zodpovedne sa venovať školským povinnostiam, je zapôsobiť na ich márnomyseľnosť, aby vynikali nad ostatnými. Keď sa im niečo podarí, vychváľte ich, pretože bažia po uznaní.

 

Na slovíčko, rodičia

Vychovať augustové dieťa nie je ľahká úloha. Pripravte sa na chvíle, kedy budete mať pocit, že svojho Leva v klietke nikdy neskrotíte. Pamätajte si, že potrebuje miernu, ale nepretržitú disciplínu a iba láska s náklonnosťou sú kľúčmi k jeho srdcu. Nezabudnite, navonok síce predstierajú statočnosť, ale vnútri sa boja, že nemajú dostatok odvahy. Objímte ich každý večer a milujte ich z celého srdca.

 

(pokračovanie nabudúce)

 


Zdroj: Linda Goodman, Sluneční znamení

Čítajte viac o téme: Znamenia zverokruhu a deti
Zdieľať na facebooku