Výchova dieťaťa podľa znamenia zverokruhu: Dieťa VODNÁR (20.1. - 18.2.)

  Foto: Bigstock

Chcete vedieť o povahe vašich zimných detí viac? Možno vám čosi prezradia aj hviezdy. Prečítajte si odporúčania na výchovu Lindy Goodman z jej knihy Sluneční znamení.

 

DIEŤA VODNÁR (20.1. - 18.2.)

Všetci rodičia si myslia, že práve ich potomok je iný a jedinečný v porovnaní so svojimi rovesníkmi, no toto dieťa je priam absurdné. Neplatia u neho žiadne pevné pravidlá. Vlastne ani nebude bábätkom. Narodí sa už v strednom veku.

Je z Uránovho surového materiálu. Je to tikajúca, citlivá, tvrdohlavá a samostatná masa vynaliezavosti a elektrických impulzov. Jeho myšlienky budú kmitať ako vysokofrekvenčné rádiové vlny a ako bude rásť, možno sami budete mať nutkanie vyslať signál SOS.

V mnohých Vodnároch sa neprebudí génius, kým nedosiahnu päťdesiatku. To čakanie však môže ničiť vaše nervy. Kým dospelosť nezmierni Uránov vplyv na mladého Vodnára a spoločnosť nesformuje jeho konvenčnejšie postoje, môže byť dosť negatívny. Okamžitá reakcia na príkaz (alebo dokonca príjemný návrh) je často dôrazné „nie!“. Ale nechajte ho, aby si to rozmyslel a možno vás prekvapí, aká bude jeho výsledná reakcia rozumná.

 

Tipy na výchovu

Títo chlapci a dievčatá sa môžu zdať pokojní a poddajní, ale náhle sa rýchlo zmenia. Ich správanie je nevyspytateľné, ale sú milí a nezriedka zábavní.

Usmerniť ich je zvyčajne veľmi náročné. Sami netušia, kam idú, no majú úplne jasnú predstavu, ako sa tam dostanú.

Výchova a výučba týchto „úkazov“ je veľká zodpovednosť. V ich mysli sa zmiešava zakorenená praktickosť s neobyčajnou vnímavosťou a prenikavou logikou.

Očakávajte, že vaše februárové dieťa bude mať sen a bude sa ho pevne držať, kým ho nevymení za iný. Dievčatko bude túžiť po úlohe primabaleríny či prezidentky, chlapček sa vidí v roli archeológa, antropológa alebo hubiteľa hmyzu. Bežné povolania, ako úradník, obchodník, učiteľ a pod., sú pre bujarú fantáziu Vodnára príliš všedné. Napokon sa možno s niektorým z nich zmieri, ale na svoj sen nezabudne.

Nikdy nebudete vedieť, čo od neho môžete očakávať. Toto je dieťa, ktoré nebude chcieť sedieť doma, hoci vonku prší. Pôjde von a bude sa hrať s kvapkami dažďa. Každý odchod z domu je pre neho dobrodružstvo a zo svojich výprav sa nevráti bez šokujúcich zážitkov.

 

Tipy do školy

Vodnár sa stále vznáša na obláčiku svojich snov a hlavu má zahalenú v hmle, preto často narazí. Vďaka jeho roztržitosti mu budete často fúkať modriny na hlave, utekať k lekárovi so zlomeninami a čeliť hnevu učiteľov.

Na jednej strane budete pyšní, keď vám pedagógovia povedia, že máte doma potenciálneho génia, no na druhej strane sa budete hanbiť za jeho poznámky o tom, že sa nesústredí a nevníma učiteľov na hodinách. Akoby mohol, veď práve uvažuje nad tým, ako sa z larvy stane motýľ. Škola je pre neho príliš skostnatená.

Učitelia sa tiež často sťažujú, že Vodnár odmieta pri tabuli vysvetliť postup, ako vyriešil zložitý matematický problém. Nuž, má na to dobrý dôvod. Jeho intuícia, ktorá funguje prostredníctvom akýchsi neviditeľných rádiových vĺn, donútila mozog prejsť jednotlivými operáciami tak rýchlo, že si to vôbec nepamätá. Deti v znamení Vodnára chýbali, keď sa rozdávala pamäť. Často si nepamätajú svoju adresu, niekedy nevedia ani svoje priezvisko a už vôbec netušia, kedy majú prísť domov.

Musíte svojho šikovného Vodnára naučiť, že jeho cieľ by mal obsahovať viac, než len byť ľudským počítačom. Potrebuje vedieť, aké je dôležité zorganizovať si myšlienky v logickom poradí. Inak sa z potenciálneho génia, filozofa, vedca, doktora či právnika môže stať výstredný dospelý, ktorý smeruje naraz niekoľkými smermi a skončí pred dverami zaujímavých, ale nie príliš výnosných kruhov.

Podporujte ho k telesnej činnosti, aby netrávil celé dni snívaním. Často ho budete nútiť k fyzickej akcii, hoci môže šport milovať. Duševne sú Vodnári démoni rýchlosti, no telesne sú pomalší, najmä doma.

Nevyslovené napätie ich môže silno rozrušiť. Malí Vodnári môžu takmer vidieť do duší ostatných a cítiť ich myšlienky, čo ich môže zneistieť a zanechať v nich trvalý pocit nespokojnosti. Ak nechcete mať za tridsať rokov excentrického, roztržitého starého mládenca alebo starú dievku s nesplnenými snami, pestujte v nich pokoj, harmóniu, koncentráciu a pamäť.

Dávajte pozor na to, čo a ako pred nimi hovoríte. Narážky zasiate do úrodnej pôdy detskej mysle môžu natrvalo zakoreniť a v dospelosti sa z nich vytvoria nemenné názory.

Chlapci aj dievčatá majú množstvo priateľov. Každý deň získajú najmenej desať nových, od pouličného čističa topánok po syna populárnej filmovej hviezdy.

 

Na slovíčko, rodičia

Vodnári sú ďalším divom sveta. Je to takmer desivé, ale niekedy dosiahnu svoje túžby len obyčajným sústredením sa na danú vec a vyčkávaním.

Majú žaby vo vreckách a hviezdy v očiach. Sú to filantropickí blázni. Milujú ľudí. Viete, aké je to vzácne?


(pokračovanie nabudúce)

Čítajte viac o téme: Znamenia zverokruhu a deti
Zdieľať na facebooku