13 tipov, ako ísť dieťaťu príkladom, aby sa z neho stal dobrý človek

Deti naše správanie vo veľkej miere zrkadlia.
Deti naše správanie vo veľkej miere zrkadlia. / Foto: Pexels

Keď sa budete pred svojimi deťmi správať slušne k ostatným, začnú si vaše činy všímať a dokonca ich aj zrkadliť. Deti týmto základom slušného správania netreba nijak špeciálne vyučovať. Najprirodzenejšie je, ak sa sami budete správať tak, akoby ste chceli, aby sa správali aj vaše deti.

 

Čím viac dobrých skutkov ukážete svojim deťom, tým viac si ich všimnú a začnú vás napodobňovať. Tu je zopár tipov, ako z detí vychovať dobrého človeka.

 

1 | Priznajte si svoju chybu

Nikto nie je dokonalý. Ak konáte spôsobom, ktorý je v rozpore s tým, ako by ste chceli, aby sa správali vaše deti, priznajte si chybu. Ak deťom skočíte do reči, ospravedlňte sa a nechajte ich pokračovať. Nezabudnite, že aj vaše deti sú ľudia. Správajte sa k nim tak, ako by ste chceli, aby sa oni správali k vám.

 

2 | Ukážte odvahu

Pravidelne vystúpte mimo svoju komfortnú zónu a postavte sa svojmu strachu. Vaše deti sa budú učiť z vášho pozitívneho prístupu. To sa odrazí aj v situáciách, kedy sa budú musieť postaviť za dobro a nebude to vždy jednoduché.

 

3 | Rozvíjajte a vzdelávajte sa

Vždy sa nejakým spôsobom zdokonaľujte, zlepšujte svoje znalosti, návyky, zručnosti či vašu fyzickú kondíciu. Ukazujte, že vždy sa môžeme naučiť viac, dozvedieť niečo nové, a občas kvôli tomu prehodnotiť aj svoje názory. Vaše deti uvidia, ako sa zo dňa na deň snažíte viesť lepší život.

 

4 | Podržte niekomu dvere

Podržanie dverí tomu, kto je pár krokov za vami, môže vašim deťom pomôcť naučiť sa byť slušný k ostatným takýmto jednoduchým a základným gestom. Vysvetlite deťom, že je jedno či ide o niekoho známeho, napríklad suseda alebo o úplne cudziu osobu, napríklad v obchode. 

 

5 | Uvoľnite miesto

Ak napríklad ponúknete v obchode staršiemu človeku nech ide v rade pred vás, učíte svoje dieťa nesebeckosti. Skúste to povedať dostatočne nahlas - „poďte pred nás, my sa neponáhľame“ - aby ste sa uistili, že vaše dieťa túto situáciu zaregistruje. Podobne môžete uvoľniť miesto v MHD staršiemu človeku, tehotnej alebo niekomu hendikepovanému. Dieťa si uvedomí, že slabších môžeme každý deň podporiť aj takouto drobnou pozornosťou.

 

6 | Pozdravte vždy nahlas

Nie je to len zdvorilé, ale priateľské pozdravenie a slušné správanie sa ku každému pomáha vašim deťom pochopiť, že bez ohľadu na zamestnanie, sociálny status či vek je potrebné sa ku každému správať úctivo.

 

7 | Darujte veci tým, ktorí to potrebujú

Nájdite si príležitosť darovať veci tým, ktorí to potrebujú. Začnite s vašimi vlastnými vecami, aby ste deťom ukázali, že je v poriadku vzdať sa svojich vecí pre dobro niekoho iného. Potom sa môžete spýtať, či by tiež chceli darovať niektorú zo svojich hračiek, aby urobili radosť iným deťom. 

 

8 | Vyjadrite niekomu úprimný kompliment

Pochváľte niekomu nový účes alebo nový kabát. Naučíte tak svoje deti, aby si všímali ostatných. Vysvetlite im, že okrem toho, že takýto kompliment poteší každého, dávate tým najavo aj svoj záujem o danú osobu. Začnite deň tým, že poviete svojim deťom niečo pozitívne.

 

9 | Staňte sa dobrovoľníkom

Zapojte svoje deti do dobrovoľníckych aktivít a vysvetlite im, prečo je dôležité, že darujete svoj čas a čo vaše skutky prinesú iným.

 

10 | Nehovorte o sebe negatívne veci

Nebuďte rodičmi, ktorí o sebe hovoria veľa negatívnych vecí, napríklad „Som príliš nevzdelaný na to, aby som bol úspešný“, „Na to som príliš netrpezlivý“. Nedovoľte, aby deti prevzali takýto negatívny pohľad na seba. Namiesto obmedzení sa viac zamerajte na príležitosti a možnosti a pozitívny pohľad na veci okolo nás.

 

11 | Požiadajte o pomoc, ak ju potrebujete

Všetci občas potrebujeme pomoc. Ukážte deťom, že ak potrebujú pomoc alebo radu, nie je žiadna hanba o ňu požiadať.

 

12 | Buďte dobrým priateľom

Ukážte svojim deťom, ako sa správa skutočný priateľ. Pri rozhovoroch nadviažte očný kontakt, pýtajte sa doplňujúce otázky a skutočne počúvajte. Toto je jeden zo spôsobov, ako prejaviť rešpekt druhým. Ak s vami niekto hovorí, odložte telefón alebo a pozorne počúvajte. Ukazujete svojim deťom, ako posilňovať a pestovať dobré vzťahy s inými ľuďmi.

 

13 | Užívajte si život 

Ak chcete ísť svojim deťom dobrým príkladom buďte zanietení pre zaujímavý život. Naučte sa novú zručnosť. Ukážte druhým láskavosť. Začnite nový projekt. Prekonajte strach. Vyjdite mimo svoju komfortnú zónu. Urobte každý deň niečo vzrušujúce. Doprajte si príjemný oddych. Naučíte tak deti užívať si život naplno.

Zdieľať na facebooku