Premiér Igor Matovič dnes ohlásil rýchlejšie uvoľňovanie – spúšťa sa druhá aj tretia fáza. Detské kluby sa neotvoria

Premiér Igor Matovič
Premiér Igor Matovič / Ilustračné foto: Úrad vlády

Premiér Igor Matovič dnes oznámil, že pristupujeme k ďalším fázam uvoľňovania.

 

4.5.2020 – Vzhľadom na dobrý vývoj so šírením nového koronavírusu na Slovensku sa môžu od stredy 6. mája spojiť fázy 2 a 3 z plánu otvárania prevádzok. Otvorí sa tak krátkodobé ubytovanie bez spoločného stravovania, kaderníctva, pedikúry a manikúry, vonkajšie turistické atrakcie, taxislužby, bohoslužby a svadby. Tiež aj obchody a služby bez obmedzenia rozlohy, vonkajšie terasy verejného stravovania, rehabilitačné služby, múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene. Všetko za prísnych hygienických podmienok. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO) po pondelkovom stretnutí s konzíliom epidemiológov.

 

„Sloboda je zodpovednosť,“ povedal premiér. Upozornil, že na Slovensku sa podľa odhadov pohybuje okolo tísíc až štyri tisíc nakazených ľudí, preto musíme byť stále opatrní. Naďalej platí zákaz stretávania sa ľudí, ktorí nežijú v jednej domácnosti ako aj ďalších opatrení ako nosenie rúšok či prísnej osobnej hygieny.

 

4 fázy uvoľňovania obmedzení - aktualizácia uvoľňovania od 6. mája / Zdroj: Úrad vlády SR

 

V druhej fáze sa pôvodne nachádzali aj detské kluby do 10 rokov. Igor Matovič uviedol, že tie sa presunuli až do poslednej fázy spolu so škôlkami a školami. Uvoľnenia, pre ktoré sa konzílium odborníkov rozhodlo, sú rozsiahle a preto usúdili, že detské kluby presunú až do poslednej fázy, aby neohrozili deti.

 

Na otázku, ako presne sa budú otvárať školy a škôlky premiér odpovedať zatiaľ nevedel. „Dnes sa debata na túto tému začala,“ povedal. Naznačil, že fázovanie nástupu do škôl môže byť podľa úrovní škôl, teda najprv stredné školy, potom základné a materské alebo podľa profesií rodičov, teda prednosť by dostali deti rodičov, ktorí pracujú v zdravotníctve, školstve či zásobovaní.

 

 


Zdroj: TK a TASR
Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku