Ako spoznať, či prežívate stabilný vzťah?

Existuje niekoľko znakov, ktoré dokážu naznačiť, či  je vzťah stabilný.
Existuje niekoľko znakov, ktoré dokážu naznačiť, či je vzťah stabilný. / Foto: Bigsotck

Voľba celoživotného partnera/partnerky je veľmi dôležitá a zodpovedná, preto je potrebné snažiť sa čo najúprimnejšie hľadať odpovede, či je správna. Aj keď to je naozaj náročné zistiť, predsa len existuje niekoľko znakov, ktoré naznačujú, že by to mohlo dopadnúť dobre.

 

Americkí psychológovia John a Julie Gottman skúmajú život dvojíc z hľadiska ich dlhodobej perspektívy. Snažia sa porozumieť tomu, čo odlišuje pevné a harmonické spojenia od vzťahov, ktoré  rýchlo a ohnivo vzplanú a vzápätí pohasnú. Ich dlhoročné výskumy ukazujú, že aby manželstvo bolo pevné a vydržalo dlhé roky, musia obaja partneri poctivo a s úprimnosťou odpovedať na tri zdanlivo jednoduché otázky. Miera zhody v odpovediach napovedá, do akej miery bude vzťah stabilný. 

 

1. Chceli by ste sa s týmto človekom priateliť?

Inak povedané, mohli by ste s týmto človekom mať bohatý a prínosný vzťah, keby ste neboli sexuálnymi partnermi a nechceli by ste mať spolu deti? Keď dvojica premýšľa nad odpoveďou na túto otázku, musí si odmyslieť existenciu fyzickej príťažlivosti a všímať si ďalšie aspekty osobnosti človeka. Dvojice by mali premýšľať aj nad tým, či by sa im vzájomné spolužitie páčilo aj vtedy, keby neexistovala medzi nimi silná fyzická príťažlivosť a spoločné plány do budúcnosti, napríklad v súvislosti s deťmi a podobne.

 

2. Dokážete rešpektovať svojho partnera (partnerku) ako osobnosť s vlastnými prioritami, životným spôsobom a hodnotami?

Inak povedané, rešpektujete jeho (jej) vzťah k svetu a k iným ľuďom bez ohľadu na jeho (jej) správanie voči vám? Odpoveď na túto otázku umožňuje zistiť, či toho druhého milujete nielen pre to, čo vám poskytuje a čo raz môže aj skončiť, ale aj pre jeho vzťah so svetom, ktorý môže trvať večne. Je to v podstate uvedomenie si toho, či svoju partnerku (partnera) vnímate ako dar pre svet bez ohľadu na to, že sa navzájom poznáte a ľúbite. Je to akýsi pohľad z diaľky na milovaného človeka takým spôsobom, že si na chvíľu odmyslíte, že jeho srdce patrí vám. Aký máte pri tejto predstave z neho (nej) pocit?

 

3. Ste pripravení zmieriť sa s tým, že niektoré chyby nezmiznú nikdy?

Nedostatky, ktoré vás už dnes každý deň rozčuľujú, budú určite aj v budúcnosti vyvolávať škrípanie vo fungovaní vašej dvojice. Ľudia sa kvôli iným nikdy nezmenia. Zmenia sa len vtedy, keď len oni sami naozaj chcú. Toto je potrebné si uvedomiť a zbytočne nečakať na zázrak. Ak vám už teraz nejaká vlastnosť prekáža, existuje vysoká pravdepodobnosť, že časom vám bude prekážať ešte viac. Buď sa zmierite s tým, že človeka, ktorého milujete, prijmete aj s jeho nedostatkami alebo je lepšie sa rozísť. Niekedy sa stane zázrak a ten druhý prekvapí tým, že sa dokáže vlastnosti, ktorá vám prekáža, zbaviť. Ale je to skôr výnimočné a deje sa to väčšinou vtedy, keď človek nastúpi na cestu sebarozvoja.

 

Okrem už spomínaných otázok, ktoré dokážu naznačiť vnímanie reality vo vzťahu, existuje ešte aj niekoľko ďalších znakov, ktoré vám dokážu signalizovať, že vzťah má budúcnosť.

 

Láskavosť

Za dobrého človeka všeobecne považujeme niekoho, kto chce dobre nielen sebe, ale pre ostatných. Je to človek, ktorý dokáže pomôcť starším ľuďom, miluje malé deti, má pekný vzťah k susedom, vie odpustiť, je vďačný, obetavý, empatický a súcitný. Vo všeobecnosti takého človeka považujeme za láskavého. Psychológovia zistili, že práve láskavosť je veľmi potrebná pre kvalitný vzťah, pretože chceme človeka, ktorý by nás mal rád a ktorý by najlepšie poznal význam toho, čo máme na srdci.

 

Máte spoločné záujmy a hodnoty

Keď premýšľate o tom, čo je pre vás najdôležitejšie, váš partner by mal mať z toho podobné pocity. Jedná sa najčastejšie o určité hodnoty, vieru a morálku, ale môže to zahŕňať aj náboženské vierovyznanie či politickú stranu. Výskumy ukazujú, že podobnosti ľudí priťahujú viac ako protiklady. Neplatí teda, že protiklady sa priťahujú.

 

Dokážete sa spolu smiať

V prípade, že poznáte spoločné vtipy a môžete sa spolu zasmiať i v stresových situáciách, máte vyhraté. Vo vašom vzťahu sa tak budete veľa usmievať a budete šťastný pár. Ak vás partner/partnerka dokáže rozosmiať, tým lepšie. Zábava je pre páry dôležitá, aby ostali spolu.

 

Môžete sa správať prirodzene

Podstata kvalitného vzťahu spočíva i v tom, že ponúka priestor na odhaľovanie vlastných nedostatkov a prácu na ich odstránení. Ak sa môžete vo vzťahu správať prirodzene, môžete odhaliť každú svoju podobu bez odsúdenia a ak partner/partnerka vám pomôže v prípade potreby odstrániť nedostatky, tak máte to šťastie fungovať vo vzťahu, ktorý má šancu vydržať navždy.

 

Neklamete

Človek, ktorého by ste si mali udržať, by nemal rozhodne podporovať klamstvo. Nemal by klamať v dôležitých veciach, ako sú financie, zdravie a vernosť.

 

Cítite dôveru

Ideálne je mať dôverný vzťah, v ktorom sa môžete tomu druhému s čímkoľvek zveriť a keď sa môžete čokoľvek opýtať. Vzťah bez dôvery totiž nemôže existovať. Dôvera znamená dať druhému možnosť, aby aj zlyhal, ale pritom dúfať, že to neurobí. Dôležité je čo najskôr spoznať pravý charakter človeka, a to hlavne vtedy, ak s ním chcete prežiť celý život. 

 

Podporujete sa navzájom, ale máte aj svoje vlastné túžby

Ak máte pri sebe človeka, ktorý vás podporuje vo vašich snoch, ale neobetuje pritom svoje vlastné ciele, snažte sa vzťah rozvíjať ďalej. Len vtedy, keď sú obidvaja vo vzťahu spokojní a šťastní, môže vzťah vydržať. 

 

Tešíte sa na spoločnú komunikáciu

Vo vzťahu je komunikácia nesmierne dôležitá. Aby sa partnerom podarilo vybudovať vzťah založený na účinnej komunikácii, je potrebné, aby si raz za určitý čas našli priestor aj na hlboký rozhovor bez zábran, s odhalením emocionálnej náplne a osobného postoja. Predtým, než partneri budú schopní komunikovať na najhlbšej úrovni, musia si najprv vybudovať základy vzájomnej dôvery. Okrem dobrej komunikácie by ste  mali byť vo vzťahu  aj skvelými poslucháčmi. 

 

Viete sa dohodnúť a ste tolerantní

Sloboda je pre každého dôležitá, a teda aj vo vzťahu. Partner by sa nemal cítiť zviazaný a nemal by byť zväzovaný. Dôverujte mu a buďte tolerantní. Tolerancia je základným pilierom každého vzťahu. Hľadajte kompromisy v prípade konfliktov, ustupujte od svojich nárokov, zvážte ich dôležitosť. Ak ustúpite raz vy, druhýkrát môže ustúpiť partner. Tolerancia by mala byť obojstranná. 

 

Snažíte sa byť lepšími ľuďmi

Byť s niekým, kto vám pomôže byť lepším človekom, predstavuje veľmi veľa pre skvelý vzťah. Nielen, že sa ľúbite, ale sa aj navzájom od seba učíte. Dávate si rady, ako urobiť múdre rozhodnutia. Najšťastnejšie páry sú tie, ktoré túžia po vlastnom osobnom raste a tiež raste spoločného vzťahu. 

 


Zdroje:
Miroslava Holoubková: Kvalitní partnerské vztahy
Nicky Lee, Sila Lee: Kniha o manželstve
Gottman.com
10 signs youve found a keeper

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku