Mozgovú hmlu môže spôsobiť aj stresujúci životný štýl

V súčasnosti mnoho ľudí  žije vo veľkom strese a v napätí. Ak takto žijú veľmi dlho, môže to u nich spôsobovať rôzne psychické i fyzické problémy. Jedným z problémov je aj tzv. mozgová hmla.
V súčasnosti mnoho ľudí žije vo veľkom strese a v napätí. Ak takto žijú veľmi dlho, môže to u nich spôsobovať rôzne psychické i fyzické problémy. Jedným z problémov je aj tzv. mozgová hmla. / Foto: Pexels

V súčasnosti mnoho ľudí  žije vo veľkom strese a v napätí. Ak takto žijú veľmi dlho, môže to u nich spôsobovať rôzne psychické i fyzické problémy. Jedným z problémov je aj tzv. mozgová hmla.

 

Za stres sa označuje reakcia na situáciu, kedy je organizmus vystavený nejakej záťaži. Je to situácia, ktorú  vyhodnotí ako nebezpečenstvo, keď hrozí poškodenie organizmu, integrity či identity. Aj keď krátkodobý stres býva prospešný, lebo nás vie vybičovať a podnietiť k lepšiemu výkonu, jeho dlhšie trvanie často spôsobuje poškodenie zdravia. Ak sa cítite v poslednom období veľmi vyčerpane, máte problémy so sústredením, vaše nálady sa menia neprirodzene často a niekedy sa jednoducho cítite, ako keby vás niekto „vypol“, môžete mať dočinenia s tzv. mozgovou hmlou. Tá sa totiž čoraz častejšie stáva vedľajším účinkom uponáhľaného a stresujúceho životného štýlu. Mozgová hmla nie je medicínsky termín, no ide o stav, ktorý dlhodobo narúša fyzické či psychické schopnosti. Prejavuje sa spomaleným myslením a vnímaním, ťažkosťami sústrediť sa, zmätením a zabúdaním. Niektorí ľudia stav definujú ako duševnú únavu. Veľká časť populácie trpí vysokou hladinou pretrvávajúceho stresu a nedostatkom spánku, ktoré sú veľmi často dôvodom zlej životosprávy. Človek sa vzdá akejkoľvek príležitosti na pohyb a začne sa stravovať nezdravo. Presne tento začarovaný kruh vedie aj k vzniku mozgovej hmly. Mozgová hmla môže závažne vstupovať do všetkých sfér života človeka, od práce cez vzťahy, avšak nemusí to tak byť stále. Treba poznať dôvody vzniku mozgovej hmly ako aj prevenciu pred jej vznikom.

 

Čo spôsobuje mozgovú hmlu?

Odborníci z oddelenia fyziológie a medicíny z New York Medical College Valhalla opisujú mozgovú hmlu ako „interakciu fyziologických, kognitívnych a vnemových faktorov.“ Existuje mnoho vysvetlení, prečo tento fenomén vzniká. Keď identifikujete základný dôvod, môžete problém odstrániť. Tu je niekoľko možných príčin:

 

1. Stres

Chronický stres môže zvýšiť krvný tlak, oslabiť imunitný systém a spustiť depresiu. A môže tiež spôsobiť duševnú únavu. Keď je váš mozog vyčerpaný, premýšľanie je jednoducho ťažšie.

 

2. Nedostatok spánku

Nízka kvalita spánku môže tiež narušiť fungovanie vášho mozgu. Zamerajte sa na 8 - 9 hodín spánku za noc. Nedostatok spánku, ale aj jeho nepravidelnosť môže viesť k slabému sústredeniu a negatívnym myšlienkam.

 

3. Hormonálne zmeny

Hormonálne zmeny môžu tiež spustiť mozgovú hmlu. Úrovne hormónov progesterónu a estrogénu sa zvyšujú počas tehotenstva. Táto zmena môže ovplyvniť pamäť a spôsobiť krátkodobé narušenie kognitívnych funkcií. Tento stav sa spája aj so starnutím a s menopauzou.

 

4. Jedálniček

Nesprávna strava môže tiež hrať úlohu v mozgovej hmle. K príčinám jej vzniku môže patriť napríklad aj zvýšená konzumácia kofeínu. Vitamín B12 podporuje zdravú funkciu mozgu a jeho nedostatok môže podporiť mozgovú hmlu. Ak vás trápia potravinové alergie alebo citlivosť na určité potraviny, mozgová hmla sa môže po ich zjedení objaviť. Medzi možných vinníkov patria:

  • glutaman sodný
  • aspartám
  • arašidy
  • mliečne výrobky

 

5. Lieky

Ak si všimnete mozgovú hmlu počas užívania liekov, povedzte to svojmu lekárovi. Mozgová hmla môže byť známym vedľajším účinkom liekov. Môže sa objaviť aj po liečbe rakoviny.

 

6. Zápalové ochorenia

Práve dlhodobá prítomnosť zápalu v tele je totiž najčastejším spúšťačom tohto problému, zatiaľ čo stres je faktorom, ktorý ho dokáže ovplyvniť v negatívnom zmysle slova.

 

Aké sú príznaky mozgovej hmly?

Pocity, ktoré človek prežíva pri mozgovej hmle, by sa dali opísať ako presný protiklad pocitov vyrovnanosti, pokoja, optimizmu a motivácie. Veľmi ľahko a rýchlo vás dokáže pripraviť o akýkoľvek zdroj inšpirácie a šťastia, čo samozrejme zvyšuje riziko výskytu rovnakých príznakov, ako človek prežíva pri depresii alebo úzkosti.

Najčastejšie príznaky mozgovej hmly zvyčajne zahŕňajú:

  • nedostatok energie a pretrvávajúci pocit únavy,
  • častú podráždenosť,
  • bolesti hlavy,
  • problém s pamäťou (časté zabúdanie, ťažkosti so zapamätaním si niečoho),
  • nedostatok motivácie,
  • ľahko sa začnete nudiť,
  • pretrvávajúci smútok,
  • neustále robenie si starostí o nedôležité veci,
  • nespavosť,
  • problémy s koncentráciou.

 

Ako sa dajú odstrániť príznaky mozgovej hmly?

Pokiaľ sa vylúči, že prítomné príznaky nie sú spôsobené žiadnym iným ochorením, dobrou správou je, že mozgová hmla sa dá liečiť. Niekedy netreba ani lieky, postačí upraviť niektoré veci v živote.

 

Upravte svoju stravu

Snažte sa v čo najväčšej možnej miere obmedziť konzumáciu konzervovaných a hotových jedál predávaných v supermarketoch. Dajte si pozor na cukor a pri jeho konzumácii sa držte zlatej strednej cesty. Konzumujte tiež veľa zeleniny a ovocia. Viaceré štúdie dokázali, že dokážu znížiť zápal, ktorý je jednou z najčastejších príčin vzniku mozgovej hmly.

 

Prevezmite nad stresom kontrolu

Samozrejme, ľahko sa to hovorí, ťažšie sa to realizuje. Nič však nie je nemožné a okrem iného vám môže pomôcť napríklad dostatok spánku, pravidelný pohyb, meditácia či upokojujúce dychové cvičenia. Žiadna z týchto vecí váš problém okamžite neodstráni, ale pomôžu vám aspoň prečkať obdobie, kedy je najvypuklejší. Existuje tiež množstvo jednoduchých cvičení, ktoré tiež za pár sekúnd pomáhajú odstrániť stres.

 

Majte pod kontrolou svoj spánok

Spánok je jednou z najdôležitejších vecí pre zdravý životný štýl. Dokáže zlepšiť psychický a fyzický stav. Dostatok kvalitného spánku vám môže priniesť lepšiu koncentráciu, pamäť a náladu. Nedostatok spánku má nepriaznivý vplyv na vaše celkové zdravie. 

 

Cvičte

Cvičenie je úžasný spôsob, ako odstrániť mozgovú hmlu a emocionálne napätie. Cvičenie pomáha cirkulovať krvný obeh a dodávať do krvného obehu viac kyslíka. Okrem toho môže výrazne zlepšiť vaše psychické i fyzické zdravie. Štúdie ukázali, že cvičenie môže výrazne zlepšiť fungovanie mozgu. 40 minút behu trikrát za týždeň môže výrazne zlepšiť zdravie vášho mozgu.

 

Detoxikujte

Rôzne toxické chemikálie sa často nachádzajú vo vode, vo vzduchu a v potravinách. Napríklad toxicita železa sa bežne kdekoľvek vyskytuje a je ťažké ju diagnostikovať. Medzi bežné príznaky toxikácie patria zmeny nálady a dezorientácia. Aj črevné zápaly si vyžadujú detoxikáciu. 

 

Robte spoločenské aktivity

Všetci sme spoločenské tvory a spoločnosť druhých nezlepšuje len našu náladu, ale pomáha aj nášmu mysleniu a pamäti.

 

Meditujte

Meditácia môže znížiť stres a dopriať oddych vášmu telu i mysli. 

 

Venujte sa novým aktivitám

Snažte sa vašu myseľ zamestnať mentálne stimulujúcimi aktivitami, napríklad sa vyberte z práce domov novou cestou, choďte nakúpiť do iného obchodu ako ste zvyknutí, vypočujte si inú hudbu ako obyčajne alebo začnite s novým športom. 

Čítajte viac o téme: Stres, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku