Páry, ktoré sa spolu smejú, vydržia spolu dlhšie

Najšťastnejší páry, ktoré spolu vydržia celý život, sa spolu dokážu úprimne zasmiať.
Najšťastnejší páry, ktoré spolu vydržia celý život, sa spolu dokážu úprimne zasmiať. / Foto: Bigstock

V posledných rokoch sa zdá, že dlhodobým zväzkom šťastie nepraje. Existujú však páry, ktoré spolu vydržia aj celý život. Aké je ich tajomstvo? Niektorým pomáha hlavne to, že sa vedia spolu smiať.

 

Pôsobenie humoru na ľudskú myseľ po celé stáročia inšpirovalo nielen lekárov, ale aj filozofov a ďalších učencov. Už  v starovekých lekárskych spisoch sú zmienky o tom, že smiech môže mať liečivé vlastnosti. K tejto myšlienke sa prikláňali lekári aj neskôr. V 20. storočí napríklad lekár a nositeľ Nobelovej ceny Albert Schweitzer vždy veril, že najlepším liekom proti akejkoľvek chorobe je vedomie, že človek má stále niečo na práci, má prečo žiť a nestráca zmysel pre humor. A tento názor podporujú aj viaceré súčasné výskumy.  Mnoho lekárov aj v súčasnosti tvrdí, že smiech má protibolestivý účinok a pri smiechu sa automaticky znižuje svalové napätie, čo tiež pomáha pri zvládaní bolesti. Dnes účinky smiechu študuje už aj veda, jej odborný vedecký názov je gelotológia, podľa gréckeho slova gelos, teda smiech. Vypracovala a ďalej rozvíja nové stratégie terapeutického smiechu. Podľa zistení pacient, ktorý má dobrú náladu, totiž lepšie znáša bolesti a rýchlejšie sa uzdraví. Smiech a dobrá nálada vyvoláva pocit optimizmu, ktorý dá chuť žiť a bojovať, posilňuje imunitný systém, pomáha liečiť astmu, migrénu, bolesti chrbtice i sexuálne poruchy. Počas smiechu hlboko dýchame, čo povzbudzuje naše srdce, rozširuje hrudný kôš a pľúca. Pohyby svalstva masírujú tráviaci systém. Zvyšuje sa aj tvorba endorfínov, tzv. hormónov šťastia, ktoré zmenšujú bolesti hlavy, zubov a svalstva. Smiech povzbudzuje krvný obeh, funkciu pečene, žlčníka, posilňuje pohyb čriev. Odstraňuje z nás toxíny a odháňa zlé myšlienky. Už po minúte smiechu sa nám zostrujú zmysly: lepšie vidíme, počujeme, cítime. Vďaka smiechu sa nám do pľúc dostáva trikrát viac vzduchu ako počas obyčajného dýchania.

 

Smiech zlepšuje nielen zdravie, ale aj vzťahy

Smiech pomáha aj prekonávať rôzne problémy každodenného života. Slúži telu ako signál, že sa možno uvoľniť a že je všetko v poriadku. Keď sa smejeme od srdca, zabúdame na vážnosť, starosti a problémy. Malé dieťa zapája do smiechu celé svoje telo. Keď sa smejú dospelí, väčšinou je to len záležitosť hlavy. Ale v situácii, keď sa aj dospelý úprimne  smeje, akoby sa smialo celé telo. Energia smiechu prúdi celým telom. Výsledky mnohých štúdií ukazujú aj to, že smiech má vplyv na spokojný život. Zlepšuje náš psychický stav, ba dokonca aj partnerské vzťahy. Najšťastnejší páry, ktoré spolu vydržia celý život, sa spolu dokážu úprimne zasmiať. Spoločný smiech je podľa vedcov tým najväčším putom. Veľmi dôležité je i to, že sa páry spolu dokážu zasmiať aj v  nepríjemných situáciách.

 

Výskum zistil, že páry, ktoré sa spolu smejú, spolu zostanú

Spokojné páry sa smejú viac ako tie nespokojné, objavil vedecký tím pod vedením profesora psychológie Roberta Levensona. V rámci výskumu boli partneri vystavení stresovej situácii a mali daný problém spoločne vyriešiť. Počas experimentu boli napojení na polygraf, ktorý meral jednotlivé fyzické a emocionálne signály. Smiech objavujúci sa počas riešenia problematickej situácie signalizoval, že nepríjemné emócie muža alebo ženy nadobúdali pozitívnejšie zafarbenie. Vedci si všimli,  že muži a ženy, ktorí na nepríjemnú situáciu reagovali smiechom, sa v daný moment uvoľnili. Títo ľudia potom mali tendenciu byť vo vzťahu spokojnejší a majú tiež väčšiu šancu, že v ňom zotrvajú, zistili vedci. Smiech podľa odborníkov nie je žiadna mágia. Je to skôr prostriedok, ktorý ľuďom pomáha vzájomne dohodnúť lepší spoločný postup. Zmierňuje napätej v danej situácii, čím uľahčuje komunikáciu a vytvára puto.

 

Smiech vytvára liečivé spojenie medzi ľuďmi

Podľa americkej štúdie je 30-krát väčšia pravdepodobnosť, že sa budete smiať v spoločnosti než osamote. Smiech je nákazlivý a je oveľa pravdepodobnejšie, že sa budete smiať, keď budete počuť, ako sa bavia aj iní ľudia. Keď sa v mozgu objavia endorfíny, ľudia sa cítia dobre. Tým, že sa smejete, vdychujete viac kyslíka a viac vzduchu potom získavajú všetky bunky v mozgu aj v celom tele, vysvetľujú odborníci. Tento biologický proces je teda jednoduchým nástrojom, ako si zlepšiť vzťahy i zdravie. Ak chcete využiť liečivú silu smiechu a nemáte nablízku spoločnosť ľudí, môžete sa pozrieť aj zábavný film. Aj táto činnosť môže pomôcť.

 


Zdroje:
Barbora Bäumlová: Tajemství lidského úsměvu
Karel Neršpor: Léčivá moc smíchu

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy, Šťastie
Zdieľať na facebooku