Na čo sa pripraviť, keď ste vysokoškoláci a prídete domov na prázdniny?

Keď sa po dlhšej dobe vrátite na prázdniny domov, musíte sa pripraviť na to, že rodičia vás možno budú vnímať iným spôsobom.
Keď sa po dlhšej dobe vrátite na prázdniny domov, musíte sa pripraviť na to, že rodičia vás možno budú vnímať iným spôsobom. / Foto: Bigstock

Niektorí študenti chodia domov minimálne a za to obdobie, čo neboli doma, sa veľa vecí môže zmeniť. Blíži sa leto a možno pôjdete na dlhšiu dobu na prázdniny domov. Na čo sa pripraviť?

 

Hlavne tí študenti, ktorí študujú v zahraničí, sa často dostanú domov iba raz za rok. Rok je dlhá doba na to, aby sa mohlo veľa vecí zmeniť. Z tohto dôvodu je potrebné sa pripraviť na to, že nie všetko bude úplne rovnaké ako pred vaším odchodom na vysokú školu. Pomaly, ale isto ste sa učili žiť bez známych domácich rutín - vrátane pravidiel, harmonogramov a očakávaní vašich rodičov. Spoznali ste nových ľudí, získali ste novú perspektívu a možno ste si dokonca vytvorili nové politické názory. Aj vaši rodičia sa pomaly, ale isto učili žiť bez vás, človeka, ktorý bol kedysi stredobodom ich života a naučili sa žiť svoju novú každodennú existenciu bez vás. Možno zmenili vašu detskú izbu na kanceláriu, kde uskutočňovali online prácu z domu alebo z nej urobili úložný priestor. Alebo možno nechali všetko na svojom mieste a netrpezlivo čakajú, kedy už konečne  prídete domov, zatiaľ čo vy už nemáte záujem o to, aby sa s vami zaobchádzalo ako s dieťaťom. Aby sa ani jedna strana necítila frustrujúco, je potrebné o týchto veciach komunikovať. Je prirodzené, že veľa vecí sa zmenilo a je to úplne normálne. Problém nastáva vtedy, keď sa  vysokoškoláci aj ich rodičia o týchto zmenách nerozprávajú, čo môže viesť k nesprávnej komunikácii, podráždenosti, zlej nálade alebo k  hádkam. Čo je potrebné si uvedomiť pred príchodom domov?

 

Rodičia môžu očakávať, že budete takí, akí ste boli, keď ste odchádzali

Vaši rodičia môžu predpokladať, že sa vrátite späť k svojim starým známym spôsobom správania, že ich vzťah s vami bude presne taký, aký bol, keď ste s nimi žili a že budete robiť to, čo ste robili pred odchodom na vysokú školu.  Možno si niekedy neuvedomujú, že po roku príde iný človek. Ak ste boli málo v kontakte, nemali čas postrehnúť, že ste nadobudli nové zvyky, skúsenosti, máte nové názory, záujmy... Možno sa budú k vám správať ako vtedy, keď ste boli mladší. Možno to nerobia schválne, len boli na to zvyknutí a po vašom príchode majú tendenciu pokračovať tam, kde prestali. V takomto prípade ich slušne a jemne upozornite, že situácia sa trochu zmenila a vy ste už dospelí. A snažte sa aj dospelo správať. Pokúste sa niečo sami uvariť, oprať, poriadiť a podobne. Môže však nastať aj opačná situácia. Možno ste  vyčerpaní z učenia a možno túžite po domove hlavne preto, aby sa o vás opäť postarali rodičia. Možno sa vám táto predstava aj splní. Nebuďte však prekvapení, ak sa rodičia už zmenili a nebudú robiť práve to, čo ste si tak veľmi predstavovali. Zmierte sa s tým. Majú na to právo. Toto uvedomenie dokáže predchádzať zbytočnému napätiu a prípadným konfliktom. Možno sa ocitnete v náročných situáciách, ale uvedomenie si na vašej strane i na strane rodičov, že nastal posun v čase a vy ste mladí dospelí človek. Toto uvedomenie vám pomôže vybudovať novú formu vzťahu. Ak ste mali pred odchodom z domu hlboký vzťah so svojimi rodičmi, väčšinou sa to uskutoční hladko. Ak ste podráždení, uvedomte si, odkiaľ pramenia tieto pocity a buďte otvorení k sebe i k rodičom. Najlepší spôsob, ako vyriešiť všetky nedorozumenia, je viesť dokonalú komunikáciu o vzájomných očakávaniach. Ak sa  o týchto rôznych očakávaniach nerozpráva, napätie a hnev sa kopí, až kým nedôjde k výbuchu. Prevencia aj v tomto smere je na mieste.

 

Dôležitá je hlavne empatia

Rodičia svoje deti milujú a vždy sa na ne tešia. Rovnako je to aj zo strany detí. Keď začnete cítiť, že sa správajú ináč, ako ste predpokladali, že hovoria to, čo ste nečakali, že vyžadujú niečo, na čo už nie ste zvyknutí, práve v tejto chvíli sa snažte do nich vcítiť. Neurážajte sa hneď a nebuďte smutní. Uvodomte si, že si len zvykajú na to, že ste opäť doma. Boli ste mimo domu pár mesiacov a sú buď natoľko šťastní, že vás majú opäť doma. Tolerujte im, že ak sa k vám správajú znova ako k malému dieťaťu alebo si naopak zvykli na svoj pokoj bez vás a že očakávajú vašu maximálnu samostatnosť. Neznamená to, že vás nemilujú, znamená to len, že sa zmenili ich očakávania. Už sú proste zvyknutí na iný kolobeh dní a ešte sa neprispôsobili novej realite.

 

Ak sa vám po prvom roku na vysokej škole budú javiť prádzniny u rodičov trochu zvláštne, neprepadajte panike. Ste len súčasťou  adaptačného obdobia, ktoré každý človek zvláda ináč. Niekto ho zvláda úplne prirodzene, niekto sa musí dlhšiu dobu prispôsobovať novej situácii v rodine. A súčasťou tohto prispôsobovania sa môžu byť aj menšie hádky alebo určité napätie. Dôležité je o tejto skutočnosti vedieť, v prípade potreby ju identifikovať a hlavne o tejto novej situácii spolu hovoriť. Vďaka dobrej komunikácii, empatii  a vzájomnému porozumeniu máte šancu prežiť nádherné leto v kruhu najbližších. Ak sa vám to podarí zrealizovať, nebijete sa novou energiou, ktorá vám dá obrovskú silu zvládnuť ľahšie ďalší školský rok.

 


Zdroj: College students home for holidays
Čítajte viac o téme: Rodina, Komunikácia
Zdieľať na facebooku