Ako zistíte, čo si ľudia naozaj o vás myslia?

  Foto: Bigstock

To, čo vám ľudia hovoria, nemusí vždy vyjadrovať to, čo si myslia. Ako to zistiť?

 

Vedci z kalifornskej univerzity UCLA zistili, že sa len 7 percent komunikácie zakladá na slovách. Celých 38 percent prezrádza tón hlasu a 55 percent reč tela. Z uvedeného vyplýva, že poznať  význam jednotlivých gest má pre človeka veľký význam. Ten, kto vie používať správne gestá a rozumie im, má náskok pred ostatnými ľuďmi. Čítanie reči tela nie je o jednom geste. Reč tela je vyjadrená skupinou znakov. Pokiaľ sa osoba cíti smutne, emócia sa neobjaví iba na tvári alebo v jednom geste. Smútok poväčšine času vyvoláva pocit uzavretosti, preto možno vnímať smútok aj napríklad v poklesnutých pleciach či sklopenom zraku. Naopak, reč tela vyzerá inak, pokiaľ sa osoba hnevá. Hnev nás naplní energiou, preto sa naše telo viac napne a zovrie, hruď sa vypína vpred. Ďalej možno hnev a ním vybudenú energiu často sledovať napríklad aj v zaťatých pästiach či dýchaní, ktoré bude rýchlejšie v porovnaní so smútkom.

 

Existuje veľké množstvo literatúry, v ktorej sa môžete dočítať podrobne o význame jednotlivých gest a mimických prejavoch. My sa dnes pozrieme na tie najznámejšie a najviac používané. Keď si ich osvojíte, ľahko zistíte, čo si ľudia v určitej situácii myslia.

 

Skrížené ruky a nohy

Polohy nôh a rúk či celkového sedenia veľa prezrádzajú, lebo odzrkadľujú naše cítenie, postoj i záujem. Skrížené ruky a nohy znamenajú, že človek nie je otvorený návrhom toho druhého. Keď prekrížime ruky alebo nohy, väcšinou to znamená obranu, stiesnenosť, obavu, je to proste obranná reakcia podvedomia. Prekrížené končatiny si môžeme všimnúť hlavne vo výťahu v uzavretom mieste, kde sú ľudia v tesnej blízkosti. Tu si  každý  bráni svoj osobný priestor. V skupinke ľudí ak ma niekto prekrížene ruky aj ramená, drží si od ostatných odstup a väčšinou vedie len formálny dialóg. Ak váš partner má pri vás prekrížene nohy, tak tiež vytvára  voči vám určitý obranný postoj.

Zaujímavé gesto, hlavne u žien, je to, keď sedia a jedna noha sa im ovíja okolo druhej a špicka nohy smeruje dopredu. Takýto postoj vyjadruje plachosť, jemnosť a citlivosť ženy.

 

Najčastejšie gestá s rukami

Ruky tiež prezrádzajú veľa, preto je dosť užitočné všímať si ich. Podľa rúk vieme zistiť, či osoba stojaca pri nás je nervózna alebo je v pohode.

Najčastejšie gestá s rukami sú tieto:

 

Prekríženie rúk nad hlavou

Keď náhle zistíme, že máme nejaký problém alebo sa nám niečo nevydarí a má to nejaký záporný dopad, tak časté gesto v takejto situácii je prekríženie rúk nad hlavou.

 

Dlaň otvorená smerom dohora

Takto otvorená dlaň symbolizuje prosbu o láskavosť. Je to ruka, ktorá nič neponúka, ale prosí.

 

Ruka na tvári

Niektoré malé deti, keď klamú, zakrývajú si ústa. Navonok to pôsobí tak, akoby to klamstvo chceli zadržať. Dospievaním sa toto gesto trochu vycibrí, nie je také presné. Pri menšom alebo väčšom klamstve si však ani v dospelosti nevieme odvyknúť od posunu ruky smerom k tvári.

 

Zakrývanie úst

Ak si niekto zakrýva ústa, môže to znamenať, že s niečím, o čom rozprávate, nesúhlasí.

 

Škrabanie nosa, ucha a trenie oka

Pri kupovaní si pozerne všímajte predavajúceho. Z jeho postojov a správania sa dá dobre určiť, či vás nahodou nechce oklamať. Ak pri odpovediach na vaše otázky si škriabe ucho, nos, či trie oko, rátajte s tým, že niečo nie je v poriadku a predajca može aj klamať. Tento signál trenia je spojený s podvedomým váhaním a nespoľahlivosťou.

 

Prsty na hlave

Ak si položíte prsty k hlave, ide o overovanie výpovede, ale ak si podložíte hlavu, môže to signalizovať nudu a nezáujem. Ak je ruka položená na líci, je to prejav skutočného záujmu a ak ešte pritom ukazovák smeruje k spánkovej kosti, k záujmu pristupujete kriticky. Tí, čo si škrabkajú bradu, dávajú najavo, že si overujú situáciu. Toto gesto často naznačuje, že sa jedná o rozhodovanie.  Škrabkanie šije signalizuje myšlienku, ktorá bolí. Ak si človek  búcha rukou o čelo, tak je to signál zábudlivosti. Ak si niekto naťahuje palec, tak mu začína stúpať sebavedomie. Vystretý ukazovák má úlohu biča alebo dýky.

 

Vrásky okolo očí

Keď sa človek usmieva, ústa môžu klamať, ale oči nie. Ľudia niekedy za úsmev schovávajú svoje skutočné pocity. Úprimný úsmev sa premieta do pohľadu, a to aj v podobe malých vrások okolo očí. Keď sa bude niekto na vás usmievať, všimnite si, či sa mu objavia vrásky v kútiku oka. Ak áno, jeho/jej smiech bol úprimný.

 

Zrkadlenie gest

Ak sa rozprávate s partnerom a robíte rovnaké gestá ako on, potom prežívate približne rovnaké pocity. Je to situácia, kedy si ľudia rozumejú, lebo rovnaké gestá vytvárajú súlad pocitov.

Keď sa stretnú dvaja cudzí ludia, každý z nich ma iné gesto, iný postoj tela. Ale ak začnú medzi sebou komunikovať a rozumieť si, potom obaja budú mať rovnaké alebo podobné gestá. Je to dobrá vec hlavne pri prvom rande, keď môžete hneď vidieť či partnerka/partner si s vami rozumie alebo nie.

Napríklad na  oslave sa po krátkom čase vytvoria skupinky. Je dobré vybrať si jednu skupinku a pozorovať ju. Ak ľudia v tej skupinke majú prekrížené nohy alebo ruky, sú skôr uzavretí. Treba hladať inú, kde sú osoby uvolnenejšie.

 

Gestá žien

  • Ak má žena v skupinke špičku nohy nasmerovanú ku vám, tak sa zaujíma o vás.
  • Typické ženské gesto je pohodenie hlavou vlasmi čo znamená: „Pozri sa na mňa!" alebo „Všimni si ma , moju postavu...“
  • Žena túži po pozornosti aj vtedy, keď si odhaľuje zápästia.
  • Žena má väcšinou u nesympatického muža alebo u muža, o ktorého nemá záujem, nohy spojené, čo naznačuje jej neuvolnenosť. Všímajte si to hlavne na prvom rande.
  • Keď má pootvorené ústa, tak to naznačuje určitý záujem.
  • Hojdajúca noha u ženy, vysúvanie a zasúvanie topánky, predstavuje  sexuálne gesto.

 

Dlhý pohľad do očí

Dlhý a uprený pohľad nie je prirodzený. Bežný človek sa vydrží dívať z očí do očí 7 až 10 sekúnd. Ak sa s vami rozpráva niekto, kto neúnavne pozerá do vašich očí, tak ide o vysokú pravdepodobnosť, že klame.

 

Zodvihnuté obočie

Existujú tri emócie, ktoré dokážu dvíhať obočie: prekvapenie, obava a strach. Ak niekto v priebehu komunikácie dvíha obočie a téma rozhovoru vôbec nie je šokujúca, asi premýšľa v hlave nad niečím úplne iným.

 

Prehnané prikyvovanie

Takéto prejavy sú prejavom toho, že dotyčný človek túži po uznaní. Ak niekomu niečo poviete a on často prikyvuje na súhlas, bojí sa, že pochybujete o jeho schopnosti urobiť správne rozhodnutia.

 


Zdroje:
Joe Navarro -  Marvin Karlins : Jak prokouknout druhé lidi
Andreas Edmüller  - Thomas Wilhelm : Velká kniha manipulativních technik
Čítajte viac o téme: Reč tela
Zdieľať na facebooku