Vyrábame si ohňostroj trochu inak – tvorenie a experimenty s deťmi

Ohňostroj milujú na oblohe všetky deti. Tento rok si ho môžeme priniesť domov v inej podobe.
Ohňostroj milujú na oblohe všetky deti. Tento rok si ho môžeme priniesť domov v inej podobe. / Foto: Pexels/Artem Podrez

Ohňostroj milujú na oblohe všetky deti. Tento rok si ho väčšina z nich na oblohe neužije, ako sme zvyknutí. Priniesť si ho ale môžeme v inej forme domov. 

 

V decembri medzi sviatkami trávime viac času s deťmi doma. Okrem pozerania rozprávok si môžeme pripraviť spoločné tvorenie, napríklad o prichádzajúcom Silvestri. Veľa rokov sa Silvester, koniec starého roka a začiatok nového, slávil oňostrojom. Mnohí si bez petárd a ohňostroja tento večer ani nevedia predstaviť. Iní bjú na poplach. Upozorňujú na veľký hluk, buchot, svetlá. Zvieratá sa hluku a svetiel boja. Sú pre nich životu nebezpečné. V poriadku nie je ani veľký odpad, ktorý po petardách a oslavách zostáva. 

 

Je to pre nás teda príležitosť porozprávať sa s deťmi. Povedať si, odkiaľ ohňostroj pochádza, čo sa nám ľuďom na ňom páči. Uvedomenie si, že čo je zábavné pre nás, nemusí byť zábavné aj pre druhých. Ako inak môžeme osláviť Silvester. Prskavky, malé svetielka. Vyrobiť si spolu svietnik alebo domácu sviečku.

 

História ohňostroja

Prvé tzv. ohňostroje vznikli v Číne. Boli to bambusové palice, ktoré ľudia hádzali do ohňa. Vzduch, prirodzený v dutých bambusoch, pod vplyvom veľkého tepla praskal a vybuchoval. Číňania verili, že takto odháňajú zlých duchov. Neskôr , v 7. storočí, prišli na to, že keď naplnia vnútro dutej bambusovej palice výbušnými plynmi (čierny prach), palica začne ešte viac vybuchovať. Neskôr sa výbušnými plynmi začali plniť papierové rolky. Do Európy sa ohňostroj dostal v 13. storočí a panovníci ho používali v rámci svojich osláv. V USA sa udomácnil s oslavami dňa nezávislosti. V Británii majú ohňostroje historický význam a tým je sviatok „Bonfire Night“, 5. novembra. V roku 1605, na oslavu, že kráľ Jakub I. prežil atentát, ľudia každoročne zapaľovali ohne. Neskôr namiesto ohní sa udomácnili ohňostroje.

 

Aktuálne sa po celom svete od ohňostrov upúšťa, v úvode sme spomínali dôvody. Namesto neho mestá používajú svetelné dekorácie, či osvetlenie. Napríklad mesto Liptovský hrádok za peniaze bežne investované do ohňostroja tento rok zakúpilo svetelnú guľu. Ide o slávnostnú dekoráciu, ktorú využijú pri každoročnej slávnosti. Motív farebného ohňostroja popri rozprávaní sa s deťmi môžeme využiť v rámci tvorenia, či aj pri experimentoch.

 

Tvoríme ohňostroj

 

  • z toaletnej rolky

 

Pri tomto type tvorenia použijeme rolku toaletného papiera. Jednu časť rolky dopoly nastriháme na tenké prúžky. Pomaľujeme ich rôznymi farbami a prúžky odtláčame na papier. Treba silno pritlačiť na papier, môžeme aj pootáčať rolku. Dosiahneme tak čo najfarebnejší efekt. Takto môžeme na papieri spraviť viacero ohňostrojov. Na prúžky môžeme stále nanášať novú farbu a znova odtláčať. Prípadne môžeme použiť aj viacero roliek, každú si nafarbiť inak.

 

Ohňostroj z toaletnej rolky / Foto: Danka Lacikova

 

  • z farebných papierov

 

Táto aktivita je nenáročná a vhodná aj pre menšiue deti. Tým farebné papiere nastriháme na prúžky my. Prípadne deti okolo 4 rokov už rovné prúžky zväčša zvládajú strihať aj samy. Je to individuálne. Na prúžky nanášame lepidlo a lepíme ich krížom cez seba na papier.

 

Ohňostroj z farebných papierov / Danka Lacikova

 

Nastrihané prúžky môžeme deťom vložiť aj trvale do poličky a nechať na deťoch, čo si z nich budú vyrábať. Domy, okná, stromy, atď.

 

  • prstovými farbami

 

Na papier nakreslíme deťom ohňostroj. Prúžky vedúce cez seba. Môžeme vyzvať deti, aby si samy nakreslili ohňostroj, ako si ho ony predstavujú. Potom ho vyzdobiť prstovými farbami. Nanášať a odtláčať bodky, ťahať špičku prsta po papieri, či celý prst. Maľovanie prstami je pre deti výborné zapájanie hmatového vnímania. Viac sme o maľovaní prstami písali tu.

Ohňostroj prstovými farbami / Zdroj: handsonaswegrow.com

 

  • so soľou

 

Táto aktivita má pre deti zvláštne čaro, nakoľko sa pri nej používa soľ. Potrebná je asistencia dospelého. Na papier vytlačíme tekuté lepidlo tak, aby boli viaceré lepidlové pásiky krížom cez seba. Na ne nasypeme soľ. Tu treba deťom asistovať, aby soli nevysypali príliš veľa a nasypali hlavne tam, kde je lepidlo. Menším deťom sa môže stať, že vysypú veľa a všade okolo lepidla, len na lepidlo nie. Preto treba aktivitu pripraviť, napr. soľ odsypať do malej misky a len tú ponúknuť. Deti pri sypaní zapájajú jemnomotorické zručnosti, ako sa snažia sypať soľ pomedzi prsty. Následne zvyšky neprilepenej soli odsypať preč.

Na soľ nanášame tekutú farbu. Vodou zriedená temperová alebo tekutá akrylová. Sú dve možnosti nanášania farby. Kvapkať vodu štetcom alebo naberať a kvpakať ho pipetou. Výsledok sú pekné 3D farebné výbuchy.

 

masandpas.com

 

Experimenty

Ohňostroj vo fľaši

Potrebujeme: voda, olej, prírodné farbivá - rôzne farby

 

Na začiatku experimentu, odporúčame pripraviť priestor. Dieťaťu dať na prácu podnos a všetko robiť na podnose. Nalievať, miešať a aktivitu tak môže robiť samé dieťa . Zároveň sa dá aktivita na konci rýchlo upratať.

 

Do asi ¾ zaváraninového pohára nalejeme teplú vodu. Do misky položenej vedľa naberieme 3 – 4 polievkové lyžice oleja. Do nich nakvapkáme farbivá. Z každého farbiva viacero kvapiek. Farbivo a olej rozmiešame vidličkou. Pomaly lejeme olej do teplej vody vo fľaši. Pozorujeme, čo sa stane. Olej sa usadí na povrchu teplej vody. Farbivá ale prenikajú dole až na spodok fľaše. Zmiešavajú sa dohromady a vytvárajú tak vo fľaši farebný mix. Pri tomto pokuse ide o hustotu kvapalín.Olej je menej hustý, preto ostáva na povrchu.

 

Nakoľko je to experiment, nechajme dieťa pýtať sa, či prísť s nápadmi. Čo si myslí, prečo sa to stalo? Ak navrhne skúsiť experiment s inou kvvapalinou, nechajme ho skúšať a experimentovať. Do nádoby môže ešte priliať ocot, atď a skúsiť, čo to spraví. O tom, prečo je pre deti dôležité môcť prísť s vlastnými nápadmi a ich realizovať, rozprávať sa o pokuse, prípadne si ho aj zaznamenať, sme písali tu.

 

Zdroj: onelittleproject.com

 

Mliečny ohňostroj

Potrebujeme: mlieko, prírodné farbivo alebo tekuté vodové farby, čistiaci prostriedok, napr. Jar

 

Do misky nalejeme mlieko, tak aby dno misky bolo pokryté. Nemusíme veľa, len na zakrytie dna. Nakvapkáme farby a následne nakvapkáme aj jar. A pozorujeme. Farba sa začne krásne rozpíjať po celom tanieri, nastane taká malá farebná krútňava.

 

Zdroj: littlebinsforlittlehands.com

Zdieľať na facebooku