Inšpirácie na vianočné tvorenie s deťmi

Inšpirácie na vianočné tvorenie s deťmi
Inšpirácie na vianočné tvorenie s deťmi / Foto: Bigstock

Počas adventu alebo Vianoc si nájdite čas aj na tvorenie s deťmi. Pripravili sme pre vás niekoľko inšpirácií.

 

Predvianočný čas ponúka veľa možností na tvorenie. Výroba domácich darčekov či ozdôb je príjemne strávený čas s deťmi. Pre deti je ale podstatné aj vyjadrenie svojich emócií a pocitov neštruktúrovane, bez ohľadu na výsledok. Vedia sa tak uvoľniť a popustiť svoju fantáziu. Spracovať rôzne situácie z každodenného života. Samostatne objavovať a skúšať. Viac o tvorení zameranom na proces sme písali tu. Nakoľko je zima, deti sa tešia na sánkovačku a guľovačku. Prežívajú Vianoce, myslia na zdobenie stromčeka a darčeky. Preto v tomto období, či už v detskej kresbe, alebo pri tvorení, vidíme zimné a vianočné prvky.

 

A aké techniky tvorenia vieme deťom v predvianočnom období ukázať a ponúknuť? Dôležité je deťom iba ukázať, čo môžu robiť a ďalej nechať pracovať dieťa samo. Ono sa rozhodne, čo chce danou technikou vyrobiť. Dôležitý je proces tvorenia, nie výsledok. 

 

Maľovanie prstovými farbami

Maľovanie prstami je vhodné pre rôzne vekové kategórie. Najmenším deťom, ktoré ešte nemajú vhodné držanie štetca, môžeme dopriať zážitok s farbou a tvorením.  Deti nemusia iba bodkovať prstami. Vhodné je podporiť ich v experimentovaní – použiť špičku prsta, celý prst, dlaň, robiť krúživé pohyby. Menším deťom je dobré dať na maľovanie čo najväčšiu plochu, aby neboli obmedzené priestorom a mohli slobodne tvoriť.

 

Pre staršie deti  je maľovanie prstami možnosť, ako precítiť tlak prstov. Rýchle a ľahké odtlačky vytvárajú inú stopu na papieri, ako silné zatlačenie. Uvedomovanie si tlaku prstov je dôležité pri správnom držaní ceruzky a jej tlačení na papier pri písaní.

 

Maľovanie prstovými farbami / Zdroj: Lacikova Danka

Maľovanie prstovými farbami / Zdroj: Lacikova Danka

 

Vianočný stromček s odtlačkami prstov 

Vyššie spomenuté prstové farby použijeme aj pri tejto technike.  Deťom ponúkneme vytlačený stromček, ktorý si môžu nalepiť a ozdobiť odtlačkami prstov. Staršie deti si ho môžu aj samé vystrihnúť.

 

Druhá možnosť je stromček namaľovať a prstami robiť odtlačky. Deti v predškolskom veku si môžu stromček nakresliť sami. Ak majú už rozvinutú priestorovú orientáciu, vedia si ho aj spraviť  s prstovými farbami. Následne stromček ozdobíme bodkami, či farebnými ťahmi. Nechávame proces tvorenia na dieťati.

 

Vianočný stromček maľovaný prstami / Zdoj: Danka Lacikova

 

Maľujeme špongiou a prstami vianočný stromček 

Potrebujeme:

  • špongia
  • temperové farby zelená, hnedá,  červená,  žltá

 

V prípade, ak máte doma prebytočnú špongiu, môžete si ju nastrihať do tvaru trojuholníkov a obdĺžnikov. Zvoliť môžete rôzne veľkosti. Pripravíte si farbu. Odporúčam použiť dobré umývateľné temperové farby. Klasické vodové farby sa zvyknú roztekať.  Následne si špongiu budete namáčať do farby a odtláčať.

 

Maľovanie so špongiou / Zdroj: fantasticfunandlearning.com

 

Toto tvorenie má v sebe aj trochu geometrie. Dieťa si potrebuje uvedomiť, že trojuholníky sú ihličie, ktoré namáča do zelenej farby. Kmeň stromu je obdĺžnik. Namáča sa do hnedej farby. Následne tvorenie necháme na ňom. Je jeho rozhodnutie,

 koľko stromčekov a akých veľkostí si chce vyrobiť. Na záver namáča prsty do červenej alebo žltej farby a stromčeky si ozdobí.

 

Ak nám je ľúto mrhať špongiu, môžeme ju nahradiť iným materiálom. Možnosťou je namaľovať štetcom  dopredu na vhodné tvary nastrihaný kartón a ten potom odtláčať na papier. Domaľovať prstami. Tento postup je už ale pre najmenšie deti náročnejší.

 

 Tvorenie dieťaťa v tomto prípade nie je úplne slobodné, proces je vedený čiastočne dospelým. Aktivita je ale naozaj zaujímavá. Odtláčanie materiálu do farby a následné odtlačenie na papier je pre deti nová technika tvorenia.

 

Maľujeme vianočný stromček odtlačkami prstov a špongiou. / Zdroj: fantasticfunandlearning.com

 

Tvoríme vianočnú koláž

Ak chceme mať aktivitu viac orientovanú na proces a menej na výsledok, pripravme dieťaťu do poličky vytlačené stromčeky a iné vianočné motívy. Hviezdičky či anjelikov. Niektoré si môžete vytlačiť napríklad tu.

Možno sme už predtým s dieťaťom lepili koláž a už bude túto techniku poznať. Pri koláži sa rozvíja detská tvorivosť a tiež priestorová orientácia. Dieťa samostatne uvažuje, kam umiestniť ktorý predmet. Tvorí si vlastnú kompozíciu obrázku. Usporadúva podľa vlastnej fantázie tvary na ploche. Podľa detskej koláže vieme aj zhodnotiť detskú úroveň vnímania reality a priestoru.   

 

Tvoríme s bublinkovou fóliou

Potrebujeme:

  • bublinková fólia
  • temperové farby zelená, hnedá,  červená,  žltá

 

Pred Vianocami nám chodí domov veľa balíkov. Možno sa nám nazhromaždí veľa bublinkovej fólie. Určite ju nevyhadzujte, nakoľko je to výborný materiál na tvorenie v každom ročnom období. A pre deti veľmi netradičný. Líši sa od klasického kreslenia. Kombinuje maľovanie a odtláčanie na papier .

 

Bublinkovú fóliu dieťaťu nastriháme na papier. Mladšiemu dieťaťu  fóliové stromčeky už pripravíme do poličky. Staršiemu dieťaťu stačí predloha a rôzne kusy fólie. Samé si môže stromčeky obkresliť a vystrihnúť.

 

Vytlačíme na papier temperové farby.  Zelená je základ, prípadne červená, či žltá.

 

Dieťa na fóliový stromček štetcom nanáša zelenú farby a odtláča ich na papier.

Pritom môže popustiť uzdu svojej fantázii. Ďalej si výtvor môže dotvoriť ceruzkami, fixkami alebo štetcom.

 

Túto techniku s bublinkovou fóliou môžete použiť aj pri vyrobení si hviezdičiek, či vianočných gúľ. Závisí od vás a dieťaťa, akú predlohu si z fólie nastriháte.

 

Zdroj: saltymamas.com

 

Vianočný stromček maľovaný prstami / Zdroj: kinderart.com

 

Vianočné modelovanie

Práca s rôznymi modelovacími hmotami podporuje detskú motoriku. Dieťa popri práci s hmotou si posilňuje prsty a svalstvo ruky.  Je viacero možností, ako dodať modelovaniu vianočný nádych. Do cesta  alebo plastelíny môžete pridať perníkové korenie. Urobiť ho zelené, biele alebo červené.

 

Plastelína

Pokiaľ si plastelínu vyrobíte s deťmi doma, je to pre ne veľký zážitok. Recept na výrobu domácej plastelíny nájdete tu.

 

Tvorenie s plastelínou / Zdroj: Pexels

 

 

Slané cesto

Recept na výrobu slaného cesta nájdete tu. Je to naozaj jednoduchá výroba. Výhodou slaného cesta oproti plastelíne je trvácnosť výrobku. Tým, že výtvor na konci upečieme v rúre, je pevný a dieťa sa môže z neho dlho tešiť.

 

Slané cesto

 

Ak chcete slané cesto urobiť vianočnejším, do cesta môžete použiť aj škoricu, alebo ho zafarbiť potravinárskym farbivom. Dieťaťu na tvorenie môžeme pripraviť vianočné medovníkové formičky. Vyrobené tvary môžeme ozdobiť korálikmi. Ak si chcete výtvory aj zavesiť, napr. na stromček, nezabudnite pred pečením do cesta spraviť dierku, napr. slamkou.  Po upečení si vymodelované tvary ešte môžeme namaľovať.

 

 

 

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku