Tipy na aktivity pre deti, aby sa ľahšie vyrovnali so stratou človeka a smútkom

Rôzne aktivity môžu deťom pomôcť preniesť sa cez obdobie smútenia ľahšie.
Rôzne aktivity môžu deťom pomôcť preniesť sa cez obdobie smútenia ľahšie. / Foto: Pexels

Strata milovanej osoby nie je nikdy jednoduchá. Rôzne aktivity môžu deťom pomôcť preniesť sa cez obdobie smútenia ľahšie.

 

Pre dieťa môže byť strata niekoho, koho miluje, ešte ťažšia, pretože sa nielen snaží stratu samo spracovať, ale sleduje aj smútok ostatných blízkych. Rovnako ako smútok ovplyvňuje rôznych ľudí rôznymi spôsobmi, smútok ovplyvňuje dieťa úplne inak ako dospelých. Aj keď dospelí prežívajú smútok, môžu byť schopní porozprávať sa s ostatnými alebo zvládnuť každodenné úlohy a povinnosti. Dieťa môže v jednom momente prejsť od rozrušenia a plaču k hre alebo interakcii s ostatnými. Aj keď to môže byť frustrujúce, je dôležité mať s dieťaťom trpezlivosť, keď prechádza procesom smútku. Smútok nemá konkrétnu časovú os a dieťa možno nebude chcieť riešiť svoje pocity v rovnakom čase ako dospelí. Poskytnutie trpezlivosti, bezpečia a porozumenia dieťaťu v každom veku je prvým krokom k tomu, aby ste mu zabezpečili prostredie, kde môže prejaviť svoj smútok, v prípade, keď je na to pripravené. Nielen pre dieťa, ale aj pre niektorých dospelých je často ťažké vyjadriť svoje emócie slovami, najmä na začiatku procesu smútenia. Ak sa pokúšate preniesť cez tieto komplikované emócie alebo pomáhate dieťaťu, zvážte niektoré z nižšie uvedených aktivít, ktoré vám umožnia vyjadriť a pochopiť emócie, ktoré sprevádzajú smútok. Kľúčom k tomu, aby dieťa mohlo prejsť procesom smútenia, je poskytnúť mu niekoľko možností, ako vyjadriť svoje pocity. Povzbuďte ho, aby na vyjadrenie emócií použilo kombináciu týchto stratégií:

 

Kreslenie

Povzbudzujte dieťa, aby nakreslilo obrázok svojich spomienok na osobu, za ktorou smúti.

 

Tvorenie

Vytvorte zošit alebo pamäťovú knihu s obrázkami zosnulého, aby dieťa mohlo mať špeciálny predmet, na ktorý sa môžu pozrieť, keď sa bude cítiť smutne.

 

Písanie

Dajte mu denník, aby si mohlo písať o svojich myšlienkach a pocitoch. Povzbudzujte ho, aby písalo básne alebo príbehy, ak prejavuje osobitnú vášeň pre písanie.

 

Čítanie

Na trhu je veľa detských kníh, ktoré pomáhajú deťom spoznať smútok, smrť aj stratu. Dajte mu slobodu a flexibilitu čítať vždy, keď cíti, že je pripravené dozvedieť sa viac o svojom smútku. Dajte mu príležitosť klásť otázky, skúmať informácie a urovnať svoje emócie. 

 

Odtlačok ruky

Cieľom aktivity je vytvoriť spomienku. Dieťa urobí odtlačok ruky, ktorý mu bude pripomínať osobu, ktorú stratilo, za ktorou smúti, dátum, kedy zomrela a vek dieťaťa, keď k tejto udalosti došlo.

K tejto aktivite budete potrebovať malé papierové taniere, temperové farby, farebné fixky. Na začiatku pomôžte dieťaťu tým, že mu natriete jednu ruku farbou. Potom pritlačí ruku na papierový tanier a urobí odtlačok ruky. Nechajte farbu pôsobiť, kým nevyschne. Pomôžte mu podľa potreby pri písaní na tanier. Napíšte meno zosnulej osoby, prípadne vzťah (babka, dedko, teta...) a dátum úmrtia nad odtlačok ruky. Pod odtlačok ruky napíšte: „Mal som ___ rokov“. Okrem toho, tam môžete zanechať aj nejaký odkaz. 

 

Liečivé srdce

Ide o spájaciu aktivitu medzi dospelým a dieťaťom na podporu otvorenej diskusie o pocitoch a emóciách. Srdce môže byť vyrobené z akéhokoľvek materiálu, ako je látka alebo papier. Začnite tým, že vytvoríte srdce, rozrežete ho a požiadajte dieťa, aby napísalo alebo nakreslilo veci, ktoré súvisia s jeho smútkom alebo stratou. Poskladajte dieliky pomocou lepiacej pásky a umelecké dielo môžete zavesiť ako spomienku na zosnulého.

 

Poštová schránka

Vytvorte „poštovú schránku“ alebo nádobu, do ktorej môže na papier dieťa napísať alebo nakresliť akékoľvek otázky/komentáre/pocity, ktoré má. Tento kúsok papiera sa vloží do škatule a prediskutuje sa na rodinnom stretnutí, ktoré sa koná každý deň/týždeň v rovnakom čase.

 

Pamiatková krabička

Môže byť upokojujúce uchovávať si spomienky, ktoré vám pripomínajú špeciálnych ľudí, miesta alebo skúsenosti. Pamiatková schránka je ideálnym miestom na uloženie vecí, ktoré sú dôležité pre vás a vašu rodinu. Buďte kreatívni a ozdobte si ju, ako chcete. K tejto aktivite budete potrebovať prázdnu škatuľu od topánok, časopisy, fotky, nožnice, lepidlo, štetec/špongiu na lepidlo. Vyberte si fotografie, obrázky a slová z časopisov, ktoré reprezentujú človeka, za ktorým smútite, na škatuľku nalepte fotografie a výrezy z časopisov, pokrývajúce celú plochu, ak chcete, môžete použiť maliarsky štetec aj zafarbiť celú škatuľu. Nakoniec naplňte krabicu špeciálnymi spomienkovými predmetmi.

 

Korálkový náramok

Výroba korálkového náramku môže byť dobrým spôsobom, ako si spomínať na osobu, ktorá zomrela alebo je na tom veľmi zle, a na šťastné spoločné spomienky, ktoré vám môžu pomôcť, keď sa budete cítiť smutní. 

K tejto aktivite budete potrebovať korálky v rôznych farbách a tvaroch, korálky s písmenkami, elastickú šnúrku a nožnice. Požiadajte dieťa, aby sa zamyslelo nad najdôležitejšími chvíľami, ktoré s danou osobou prežilo. Dieťa by si malo vybrať korálku, ktorá mu pripomína tú dobu. Na kus obyčajného papiera napíšte niečo o tom, prečo ste sa rozhodli pre danú korálku a umiestnite ďalšiu vedľa nej. Odfoťte svoje korálky a to, čo ste napísali, aby ste si to mohli pripomenúť. Navlečte korálky na šnúrku alebo gumičku. Urobte na koniec obyčajný dvojitý uzol. Ak je náramok len pre jednu špeciálnu osobu, potom môže vyhláskovať meno pomocou písmenkových korálikov.

Čítajte viac o téme: Smrť
Zdieľať na facebooku