Dnešné deti zápasia s mobilmi o pozornosť rodičov, tvrdí štúdia

Dnešné deti zápasia s mobilmi o pozornosť rodičov, tvrdí štúdia realizovaná na vzorke 6000 detí z rôznych krajín.
Dnešné deti zápasia s mobilmi o pozornosť rodičov, tvrdí štúdia realizovaná na vzorke 6000 detí z rôznych krajín. / Foto: Bigstock

Mobilné telefóny nadobúdajú v rodinách stále silnejšiu pozíciu. Tentokrát sa technologická spoločnosť AVG Technology pozrela na to, ako vnímajú deti smartfóny v rukách svojich rodičov.

 

Deti sa cítia nepodstatné

Jednou z častých záľub, akú majú zaneprázdnení rodičia, je hrbenie sa nad telefónom a prezeranie si rôznych stránok, emailov či statusov na sociálnych sieťach. Pravidelne sa tak deje priamo pred očami ich detí. Vedci sú presvedčení, že takéto trávenie voľného času môže významne ovplyvniť duševné a emočné zdravie ich detí. Dnešní rodičia zabúdajú rozlišovať, v akej chvíli sa svojim telefónom venujú. Bežne tak hľadia do svojich mobilov počas spoločnej večere, rozhovoru s dieťaťom, pozerania televízie alebo hrania vonku.

Prieskum realizovaný AVG Technology upozornil, že deti sa v takýchto okamihoch cítia bezvýznamné a zanedbané. Musia tak súťažiť s technológiami o pozornosť vlastných mám a otcov vždy, keď zostanú prilepení k obrazovkám svojich mobilov.

Realizovaného prieskumu sa zúčastnilo viac ako  6 000 detí vo veku od 8 do 13 rokov, pričom pochádzali z krajín ako Spojené štáty americké, Kanada, Francúzsko, Veľká Británia, Nemecko, Česká republika, Austrália a Brazília.

Štúdia odhalila, že 52 percent detí si myslí, že ich rodičia trávia príliš veľa času na ich smartfónoch. Až 54 percent mám a otcov priznalo, že svoje mobilné zariadenia používajú naozaj pričasto a obávajú, že týmto správaním nie sú dobrým príkladom pre svoje deti. „Mám pocit, že rovnováha medzi používaním môjho telefónu na to, aby som bola dostupná v práci a  možnosť byť dostupnejšia mojim deťom a rodine, je trochu nevyvážená“ povedala jedna z účastníčok prieskumu.

 

Foto: Shutterstock

Rodič by mal byť príkladom

Tony Anscombre, špecialista bezpečnosti a ochrany v AVG Technologies poznamenal, že je dôležité, aby rodičia doma vytvorili u detí správne zvyky, pokiaľ ide o používanie mobilných zariadení. Začínajú s ním totiž stále v mladšom veku.

Anscombe hovorí: „Deti preberajú návyky svojich rodičov pri hocičom inom, takže je prirodzené, že sa správajú rovnako i pri používaní telefónov. Môže byť ťažké držať sa doma od vašich mobilných zariadení, no 25 percent rodičov nám prezradilo, že si sami želajú, aby ich deti trávili menej času používaním mobilov. Preto je potrebné, aby boli vhodným príkladom a zvážili, ako sa môžu cítiť ich deti, keď sa im nevenujú.“

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Výskum
Zdieľať na facebooku