5 rád Emmy Jenner, čomu by sa rodičia mali pri výchove vyhnúť

Detská vývojová špecialistka Emma Jenner upozorňuje na veci, ktoré sú podľa nej pre výchovu detí škodlivé.
Detská vývojová špecialistka Emma Jenner upozorňuje na veci, ktoré sú podľa nej pre výchovu detí škodlivé. / Foto: Shutterstock

Takmer všetkým rodičom sa stáva, že ich deti majú záchvaty hnevu a správajú sa nevhodne. Často ani nedokážu rozpoznať problém, ktorý stojí za nevhodným správaním ich detí. Odborníci na výchovu však skúmajú túto problematiku už dlhé roky. Napríklad detská vývojová špecialistka Emma Jenner, ktorú Američania poznajú  z televíznej šou s názvom Take Home Nanny a ktorá je zároveň profesionálnou pestúnkou a už dlhé roky pomáha rodinám pri výchove detí v USA a vo Veľkej Británii, potvrdila, že keď rodičia prestanú robiť 5 najznámejších chýb vo výchove, môžu dobre vychovať svoje deti.

Podľa Emmy, ktorá je zároveň aj autorkou knihy Keep calm and parent on a zakladateľkou poradenskej služby Emma’s Children, je tiež dôležité, aby rodičia viac očakávali od svojich detí, aby podprovali ich úsilie, snahu a motivovali ich  tiež pri prekonávaní prekážok. Ak im dáte menej, motivujete ich, aby sa postarali  o seba a takto ich  meníte.

Pozrime sa teraz na 5 spomínaných chýb, ktoré podľa Emmy rodičia často robia pri výchove.

 

1. Bojíte sa o svoje deti

Napríklad: Ak chce dieťa vypiť mlieko z inej šálky a nie z tej, ktorú obvykle používa, rodičia hneď začnú hľadať inú šálku namiesto toho, aby venovali pozornosť želaniu svojho dieťaťa. Robia to zo strachu, že ich dieťa bude plakať alebo sa odmietne najesť. Emma sa domnieva, že to môže byť obrovská chyba.

„Vaše dieťa vám nesmie rozkazovať. Nechajte svoje deti, aby sa vyplakali, ak chcú a choďte niekam inam, ak nechcete počúvať ich plač,“ odporúča Emmy Jenner.

Tiež zdôrazňuje, aby sme nikdy nevychovávali deti tak, aby ste im všetko dovolili a splnili im všetky ich priania.

 

2. Výhovorky typu: Veď sú to len deti

„Ak sa ospravedlňujete za správanie a výbuchy na verejnosti svojich detí s využitím tejto frázy, budete svoje deti motivovať k tomu, aby sa naďalej správali nevhodne a nezodpovedne,“ upozorňuje rodičov Emmy Jenner. Deti sú v skutočnosti schopné robiť oveľa viac, ako od nich očakávajú rodičia.

Emma tvrdí, že je dôležité, aby ste zvýšili očakávania, čím ich naučíte, ako sa majú vhodne správať.

 

3. Nenecháte iných, aby ich upozorňovali na nevhodné správanie

V minulosti učitelia, šofér v autobuse, predavačka či ktokoľvek iný mohli upozorniť deti na to, keď sa správali nevhodne. V súčasnej dobe je to takmer nemožné, pretože ak učiteľ alebo ktokoľvek  iný poučuje dieťa, jeho rodičia sa zvyknú hnevať. Dokonca sa ani nesnažia zistiť, prečo sa dospelí hnevali. „Ak sa budete takto správať, v podstate hovoríte vašim deťom, aby sa správali nevhodne a že ani vy, ani iný dospelý človek  neurobíte nič, aby ste ich zastavili,“ upozorňuje Emmy Jenner.

 

4. Deti dávate na prvé miesto

Rodičia sa niekedy zvyknú o svoje deti starať až príliš. Je to dobré pre ich vývoj, ale mnohí súčasní rodičia dávajú potreby svojich detí až na takú úroveň, že podrobujú svoje povinnosti a duševné zdravie deťom, aby splnili všetky ich potreby a požiadavky. Niekedy to môže vyústiť až do toho, že sa stanú helikoptérovými rodičmi „Nemôžete im dať všetko, čo chcú a kedy chcú. Takto stratíte svoj pokoj a zdravie, ale predovšetkým vaše deti neučíte, že ony sú jediné, ktoré budú mať v dospelosti nad všetkým kontrolu,“ radí rodičom Emmy Jenner.

Tiež odporúča, že  dieťaťu sa nič nestane, ak si rodičia vyhradia trochu času aj pre seba, ak situácia nie je príliš naliehavá. Nič sa nestane, ak poviete nie.

 

5. Vo veľkej miere využívate moderné technológie

Rodičia sa dnes často uchyľujú k používaniu rôznych technologických zariadení, aby predišli tomu, že by sa ich deti nudili a začali sa správať nevhodne. Kedykoľvek dávajú deťom do ruky mobil alebo tablet, keď napríklad čakajú u lekára, keď cestujú vlakom, keď čakajú na autobus, keď rodičia varia alebo upratujú v domácnosti.

„Musíte naučiť svoje deti, ako byť trpezlivými a naučiť ich, aby sa rozveselili  a zabavili aj samy. Mali by ste ich tiež naučiť, že jedlo nenavaríte a nenaservírujete kedykoľvek ony budú chcieť. Predovšetkým by ste svoje deti mali naučiť, aby vám pomáhali v kuchyni, ale nie s varením, ale napríklad  s umývaním riadu,“ odporúča profesionálna pestúnka a spisovateľka Emmy Jenner.

Rodičia, ktorí sa snažia nerobiť týchto 5 chýb vo výchove, pomáhajú svojim deťom stávať sa silnejšími a učia ich zároveň sebakontrole a sebaovládaniu.

Čítajte viac o téme: Komunikácia s deťmi, Disciplína detí
Zdieľať na facebooku