Budete mať dieťa? 5 vecí, čo ste si pravdepodobne o jeho výchove zatiaľ neuvedomili

Naučiť sa, aké je to byť rodičmi, je možné až vtedy, keď sa nimi naozaj stanete. Je to jedna z mnohých vecí, na ktoré vás život, knihy, filmy, skúsenosti kamarátov naučia len čiastočne.
Naučiť sa, aké je to byť rodičmi, je možné až vtedy, keď sa nimi naozaj stanete. Je to jedna z mnohých vecí, na ktoré vás život, knihy, filmy, skúsenosti kamarátov naučia len čiastočne. / Foto: Shuttersttock

Naučiť sa, aké je to byť rodičmi, je možné až vtedy, keď sa nimi naozaj stanete. Je to jedna z mnohých vecí, na ktoré vás život, knihy, filmy, skúsenosti kamarátov naučia len čiastočne. Pozrite si 5 vecí, čo ste si pri premýšľaní o drobcovi, ktorý o chvíľu bude vo vašej náruči, pravdepodobne neuvedomili.

 

1. Dieťa je múdrejšie, ako si myslíte

Ľudia sú zvedaví, nasávajú všetko okolo seba. Dobré aj zlé. A obzvlášť deti. Nemali by ste pred nimi používať slová, ktoré nechcete, aby opakovali. Nie je to jedno  ani v období, keď ešte nevedia rozprávať. Raz sa rozprávať naučia a ich prvé slová sú závislé od tých, ktoré bežne používate vy.  A dávajte si pozor aj na to, ako sa tvárite a ako realitu prežívate. Vedci totiž zistili, že deti nevnímajú len vaše skutky a slová, ale aj vaše emócie. Veľmi dobre vidia na tvárach rodičov, ako sa cítia, čo si o niekom alebo niečom myslia a podobne. Dôležité je byť autentickým človekom. Nie je dobré pred deťmi hrať sa na niekoho iného. Deti to veľmi rýchlo odhalia. Buďte človekom, akým chcete, aby raz boli aj vaše deti. Ako hovorí psychológ Ivan Štúr:

Netreba veľmi vychovávať, treba pekne žiť, dieťa sa pridá.
(Ivan Štúr)

Dobrý vzor je ten najlepší prostriedok vo výchove.

 

 

2. Deti sa často cítia byť múdrejšie ako dospelí

Chcete dať vašej dcére pocit, že raz môže byť prezidentkou alebo chcete, aby sa váš syn cítil byť sebavedomejším a lepším, než sú ostatné deti? Toto rodičia často robia. Niekedy až neprimerane formujú sebavedomie svojich detí, čo často vedie až k pýche. Každý rodič chce mať najšikovnejšie dieťa, no nezabúdajte, že deti potrebujú myslieť  aj na to, že ešte nevedia všetko a že sa všetci učíme celý život. Práve toto poznanie ich bude motivovať k tomu, aby sa zlepšovali. Je vždy lepšie zlepšovať sa a nie vyťahovať sa nad ostatnými.

 

3. Deti neznášajú prehru

Ak vaše deti neznášajú prehru, je to výsledok vašej výchovy. Vzniklo to tak, že ste z dieťaťa chceli mať nielen  génia, ale aj víťaza. Ak deti budú vždy vyhrávať, čoskoro ich to začne nudiť, ale ak začnú prehrávať, keď už sú zvyknuté len na výhru, očakávajte plač. Vaše deti by mali zažiť aj výhru, aj prehru, potom budú pripravené na oboje, pretože nielen výhry, ale aj prehry ich pripravujú na dospelosť.

 

4. Deti väčšinou nerady pracujú

Skúšali ste niekedy posúdiť, ako veľmi sa vie trojročné dieťa sústrediť? Jeho pozornosť je veľmi slabá. Nesústredenosť je pre malé dieťa charakteristická. Aj to môže byť dôvod, prečo deti niekedy neplnia rozkazy dokonale. Takže, ak máte malé dieťa a snívate, že jedného dňa bude hrabať lístie, kosiť trávnik, či vynášať odpadky, nezúfajte. Dieťa potrebuje ešte pár rokov, kým bude schopné pomáhať. Ak v skorom veku pošlete svojho syna hrabať lístie, môžete ho len zbadať napríklad pri tom, ako hádže kamienky po susedovej mačke.

 

5. Pre deti môžu byť aj tie najbezpečnejšie veci nebezpečné

Je celkom možné, že ak svoje dieťa necháte v absolútne prázdnej izbe s vidličkou na podlahe uprostred, dieťa po tejto vidličke okamžite vyštartuje a zahrá sa hru na vidličku a zástrčku. Je to len jeden z mnohých príkladov na to, ako deti rady objavujú svet vo vašom dome. Mali by ste preto myslieť na bezpečnosť vo vašej domácnosti, a to aj v prípade, že sú deti strážené. Pre istotu.

Zdieľať na facebooku