Ako pracovať z domu múdro a efektívne?

Ako pracovať z domu múdro a efektívne? Mnohí si myslia, že je to jednoduché a veľmi flexibilné, ale má to i svoje horšie stránky.
Ako pracovať z domu múdro a efektívne? Mnohí si myslia, že je to jednoduché a veľmi flexibilné, ale má to i svoje horšie stránky. / Foto: Bigstock

V súčasnosti čoraz viac ľudí pracuje aj z domu. Každý, kto takto pracuje, hovorí, že tento spôsob práce má svoje výhody aj nevýhody. Práca z domu poskytuje pokoj a samotu, ale na druhej strane môže spôsobovať pocit osamelosti, nezodpovednosť a stratu sebadisciplíny. Mnohí ľudia, ktorí pracujú z domu, kým si nevytvorili vo svojej práci systém, často spomínali na to, ako pracovali celý deň v pyžame, lebo ich nič nenútilo k tomu, aby sa prezliekli. Alebo nemali stanovený presný režim dňa, a tak vstávali aj na obed.

Pracovať z domu nie je zlá vec, prináša veľa benefitov, ale pri tomto spôsobe práce musíte dodržiavať určité pravidlá. Poďme sa na ne pozrieť.

 

1. Pravidelne dodržujte úradné hodiny

Väčšina ľudí, ktorá pracuje z domu zisťuje, že častejšie pracujú príliš veľa ako príliš málo. Niektorí ľudia, ktorí pracujú z domu, sa snažia udržiavať pravidelný harmonogram - jeden deň pracovať pár hodín a druhý ťahať do neskorej noci.

Niektorým vyrušeniam sa nedá vyhnúť. Termíny klientov vám nečakane môžu predĺžiť váš pracovný čas. Rodinné povinnosti vás môžu zasiahnuť rovnako, hlavne vtedy, keď počas dňa máte doma deti.

Snažte sa však čo najlepšie nastaviť pracovné hodiny a dodržiavať ich. Potom sa pokúste opustiť prácu, vypnite napríklad telefón a užite si zvyšok dňa.

 

2. Urobte si plán a štruktúru svojho pracovného dňa

Štruktúra vášho pracovného dňa maximalizuje vašu efektivitu. Využite výhody vášho rytmu tela a naplánujte si svoju prácu na hodiny, kedy ste najviac produktívni.  Vytvorte si zoznam najdôležitejších úloh predtým, ako sa pustíte do vykonávania menej dôležitých úloh.

 

3. Oblečte sa tak, ako by ste išli do kancelárie v meste

Aj keď je lákavé ostať v pyžame celý deň, nie je to práve najlepší pracovný zvyk. Spôsob, akým sa obliekate, ovplyvňuje vašu psychiku. Ak si nájdete čas na sprchu, raňajky, umytie zubov a prezlečenie sa do šiat, toto všetko  vám umožní cítiť sa istejšie.

 

4. Určte si svoje pracovné miesto

Dôslednosť je dôležitým aspektom pri práci z domu. Snažte sa pracovať na tom istom mieste každý deň. Môže to byť časť spálne, ktorú ste si premenili na pracovňu, pracovný stôl v kúte obývačky alebo jedálenský stôl.  Obklopte sa vecami, ktoré vás inšpirujú a robia vás šťastnými, vrátane kvetov a obrázkov. Urobte si také pracovné miesto, kde sa dokážete sústrediť a dokážete pracovať čo najlepšie.

 

5. Robte si prestávky

Stanovte si časový harmonogram pre časté prestávky. Vstaňte od svojho stola, natiahnite sa alebo sa prejdite okolo svojho domu alebo prejdite dolu ulicou. Dajte si pauzu na obed a užívajte si jedlo.

Ak sa potrebujete stýkať s inými ľuďmi, choďte na obed s priateľmi alebo s klientom. Veľkou výhodou práce z domu je flexibilita. Ak si potrebujete zacvičiť alebo zaplávať,využite čas, keď máte voľno.

 

6. Vyhnite sa rozptýleniam

Jednou z výziev práce z domu je zodpovednosť. Je ľahké rozptýliť sa, ak nemáte v okolí žiadnych kolegov alebo partnera. Doma je stále čo robiť, malé drobné práce sa nájdu vždy. Odložte vykonávanie domácich prác ako napríklad pranie prádla a umývanie riadu, až kým sa nevrátite “domov” z práce.

Sústreďte sa na prácu počas celého dňa, a tak si udržíte produktivitu počas celého dňa. Vyhnite sa on-line vyrušeniam. Určte si časový limit, ktorý venujete vybavovaniu  pošty, sociálnym médiám a webstránkam, ktoré nesúvisia s vašou prácou.

V prípade potreby si zapnite časovač na vašom telefóne alebo počítači. Neplytvajte časom a ani peniazmi na stretnutia alebo aktivity, ktoré sú kontraproduktívne k dosiahnutiu vášho úspechu.

Čítajte viac o téme: Kariéra
Zdieľať na facebooku